Black Beauty, cel mai vechi fragment de pe planeta Marte, descoperit pe Pământ

Meteoritul de pe Marte supranumit "Black Beauty", cântăreşte aproximativ 320 grame.
Meteoritul de pe Marte supranumit "Black Beauty", cântăreşte aproximativ 320 grame. (NASA)

Potrivit celor mai recente declaraţii ale oamenilor de ştiinţă, meteoritul Black Beauty este cel mai vechi fragment provenit de pe planeta Marte, ce a fost descoperit pe Pământ.

Piatra a fost găsită în deşertul Sahara, iar cercetătorii au crezut iniţial că datează de 2,1 miliarde de ani. Acum însă, ei susţin că Black Beauty s-a format cu 4.4 miliarde ani în urmă. Rectificarea vine după ce oamenii de ştiinţă au descoperit că unele părţi ale meteoritului sunt mai vechi decât altele.

Carl Agee, profesor la Universitatea din New Mexico, a declarat pentru BBC că, deşi originea pietrei datează de acum 4,4 miliarde de ani, este posibil ca un eveniment, cum ar fi impactul unei comete sau al unui asteroid, sau chiar o erupţie vulcanică, să fi adăugat poate materialul cel mai tânăr crustei originale.

"Acesta este compus din cel puţin o jumătate de duzină de roci de diferite tipuri", a spus el. "Am găsit diferite tipuri de roci magmatice, roci sedimentare ... acesta este un meteorit foarte complex. Acest meteorit continuă să-şi dezvăluie secretele - suntem cu adevărat entuziasmaţi."

Când l-au descoperit, cercetătorii de la NASA au spus că meteoritul este compus din fragmente cimentate de bazalt, o piatră care se formează prin răcirea lavei, alături de feldspat şi piroxen, ca urmare a activităţii vulcanice.

Se crede că în momentul formării sale, erupţiile vulcanice se repetau cu o anumită frecvenţă pe Marte, până când o erupţie deosebit de mare a afectat întreaga suprafaţă. După aceea, erupţiile au început să scadă, iar suprafaţa s-a transformat în crustă.

"Vapori de apă, dioxid de carbon, azot şi alte gaze trebuie să fi creat o atmosferă primordială ... şi, de asemenea, un ocean primordial", a declarat Munir Humayan, profesor la Universitatea de Stat din Florida, cel care a condus cercetarea. "Este într-adevăr o perioadă interesantă - dacă ar fi fost viaţă pe Marte, atunci ar fi avut originea în acest moment special."

Humayan a spus că Black Beauty, provenind probabil de pe suprafaţa emisferei sudice a planetei Marte, ne relatează despre una dintre cele mai importante epoci din istoria planetei Marte.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură