Maia Sandu: Există judecători cărora nu le place că profesia lor e cea mai blamată în societate
alte articole
Deşi funcţia de preşedinte în Republica Moldova are atribuţii destul de limitate, candidatul la funcţia de şef al statului, Maia Sandu, într-un interviu pentru Report.md susţine că există suficiente pârghii legale pentru a da o lovitură sistemului corupt şi promite că va munci mult ca să fie eliberate instituţiile de drept, Procuratura Generală, sistemul judecătoresc şi instituţiile statului în general de sub influenţa politică şi de oamenii corupţi, astfel încât aceste instituţii să poată să ancheteze şi să condamne pe toţi cei care se fac vinovaţi de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau influenţa economică.
”În situaţia în care reuşim să numim un procuror general independent, care să nu aibă de plătit poliţe unuia sau altuia dintre cei care sunt astăzi la guvernare sau în opoziţie, care este un bun profesionist şi care are curajul să pornească această luptă împotriva sistemului, acesta va fi primul pas autentic în direcţia combaterii corupţiei.”
Maia Sandu menţionează că din funcţia de preşedinte va contribui şi la curăţarea sistemului judecătoresc, pentru că el numeşte judecătorii. ”Da, există şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care va crea impedimente în continuare, dar cu un preşedinte activ, care face publice dosarele celor care încearcă să devină judecători, CSM-ului îi va fi mai dificil să promoveze oameni cu probleme de integritate în funcţia de judecător. Deci, sunt pârghii. Nu sunt foarte multe, dar suficiente pentru a da o lovitură acestui sistem corupt şi a pune bazele unor instituţii cu adevărat independente”.
În pofida faptului că mulţi au senzaţia că judecătorii sunt ca o castă - se apără unii pe alţii şi se opun cronic schimbărilor, candidatul la funcţia de preşedinte afirmă că există judecători cărora nu le place ceea ce se întâmplă în sistem, pentru că regulile de promovare în funcţii nu sunt transparente, pentru că nu cei mai buni judecători ajung să fie promovaţi la Curtea Supremă de Justiţie, la Curtea de Apel, etc. ”Sunt şi acolo oameni care îşi doresc ca funcţiile să fie obţinute pe bază de merite, nu pe bază de relaţii, nepotism, corupţie. Orice am spune despre judecători, sunt mulţi cărora nu le place că această profesie a ajuns să fie cea mai blamată în societate”.
”Cred că pe intern, în rândul judecătorilor putem să găsim o masă critică de oameni, care să impună schimbarea din interior. E adevărat, trebuie să fie pe de o parte presiune, pe de altă parte – sprijin la nivel politic din partea conducătorilor ţării. Ei se cunosc acolo - cine e corupt, cine vrea să facă lucrurile corect şi dacă cei corecţi o să ştie că este cineva sus, care le asigură sprijinul politic şi care o să-i apere de fiecare dată când cineva o să încerce să-i atace, aşa cum s-a întâmplat cu judecătoarea Manole, o să aibă şi ei mai mult curaj. Trebuie să ne unim eforturile! Şi e posibil. A fost posibil în România – o să reuşim şi noi”, a concluzionat liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, potrivit sursei citate.