Eugen Tomac: Maia Sandu a reuşit să convingă cetăţenii dezamăgiţi că este altfel

Venit la Chişinău pentru o vizită de lucru, Eugen Tomac susţine că Maia Sandu, candidata la funcţia de preşedinte, este cea care îşi pune experienţa şi energia pentru binele societăţii, plus că a reuşit să convingă cetăţenii că este un altfel de politician, nu ca cei de la guvernare.
Eugen Tomac, PMP (Epoch Times România)
Maria Maevschi
07.11.2016

Politicianul român, Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, a ajuns luni la Chişinău unde se va întâlni cu mai mulţi politicieni. Acesta a ţinut să menţioneze că cei cu care va discuta sunt politicieni cu care comunică în mod constant, precizând că nu sunt de stânga, fără să dea nume. Pe lângă faptul că se va vedea cu mai mulţi politicieni moldoveni, Tomac a ţinut să vorbească şi despre al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Moldova şi lupta care se va da între Maia Sandu şi Igor Dodon.

„Nu sunt alegeri simple, chiar dacă Republica Moldova a mai avut înainte de 2001 alegeri prezidenţiale prin vot popular, alegerile din 13 noiembrie au o încărcătură profundă. Numele celor care intră în această competiţie, nu mă refer aici la Maia Sandu şi la Dodon, pur si simplu la ce exprimă şi transmite fiecare dintre cei doi candidaţi. Republica Moldova este un stat independent tânăr care a avut în cei 25 de ani de independenţă perioade extrem de dificil de traversat. Iată că în 25 de ani, politicienii de la Chişinău nu au reuşit să găsească totuşi un consens pentru a trasa obiective precise în jurul cărora să se adune întreaga naţiune”, a declarat deputatul român, în studioul Agora.

Mai mult decât atât, Tomac consideră că alegerile de duminică vor avea un efect de referendum, pentru că, Moldova a mai trecut prin situaţii limită şi totuşi nu a abdicat în faţa presiunilor Moscovei. Acesta a ţinut să adauge că în politică foarte mult contează să ai argumente pentru a-ţi susţine punctul de vedere.

Ceea ce urmează să se întâmple în Moldova la 13 noiembrie „va fi un vot pro-Rusia sau anti-Rusia, pentru că din clipa în care R. Moldova şi-a declarat independenţa o parte din teritoriul sau, prin voinţa directă a Moscovei nu s-a subordonat Chişinăului şi astăzi avem regiunea separatistă transnistreană care este un proiect susţinut, pe faţă, de Federaţia Rusă şi unde Chişinăul nu poate exercita controlul. Toată această chestiune este regizată în mod clar cu scopul de a bloca evoluţia R. Moldova”.

Luând în considerare faptul că alegerile din Moldova, chiar şi locale, sunt transformate, de obicei, în unele geopolitice, parlamentarul român a ţinut să menţioneze că „astăzi avem o altă situaţie pentru că Rusia de astăzi este o cu totul alta”, însă ar mai există o soluţie, şi anume implicarea cetăţenilor RM prin votul de duminică.

În prezent, afirmă Tomac, problema cea mai mare a Moldovei şi mai ales cauza nedorinţei populaţiei de a se implica în alegeri şi de a-şi expune opţiunea constau în faptul că partidele politice care şi-au asumat drept obiectiv integrarea europeană s-au compromis prin proasta guvernare şi mai ales, prin faptele de corupţie, care pur si simplu au spulberat orice urmă de încredere a electoratului.

„Să nu uităm însă că dna Maia Sandu a făcut parte din aceste guverne şi totuşi a reuşit să-i convingă pe cetăţeni că nu toţi politicienii sunt la fel. Există şi oameni care îşi pun toată experienţa şi energia pentru binele societăţii şi eu cred că dna Sandu face parte din această categorie”, a precizat liderul PMP, adăugând că „Dodon face parte din categoria politicienilor care ştiu exact ce vor. A dus o luptă aprigă în RM petru a convinge Moscova că poate fi o unealtă politică inteligent utilizată. Face tot ce îi stă în putinţă pentru a le intra în graţie celor care dirijează din FR tot ceea ce înseamnă influenţă în RM. Nu are un discurs al demnităţii, în interesul R. Moldova”.

Pentru alegerile din 13 noiembrie, singura soluţie a Moldovei ar fi să se mobilizeze cetăţenii dezamăgiţi şi neimplicaţi în primul tur. Tomac a mai menţionat că „este un moment în care raţiunea trebuie să fie cea care triumfă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor