Comandanţii IDF au ignorat alertele despre Hamas înainte de atacul din 7 octombrie: "Nu ne mai deranjaţi cu asta" [Raport]

Gărzile de observaţie ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea de-a lungul graniţei cu Gaza cu mult înainte de atacurile teroriste din 7 octombrie, potrivit unor rapoarte, relatează Business Insider.
Observatorii le-au transmis comandanţilor că au fost martorii unei activităţi neobişnuite de-a lungul graniţei luni de zile, dar au fost ignoraţi, li s-a spus să nu-i mai deranjeze şi chiar au fost ameninţaţi, a relatat The Jerusalem Post prin intermediul postului de ştiri israelian N12.
Unele dintre activităţile la care au fost martori observatorii au inclus protocoale de antrenament neobişnuite şi mai multe persoane care zăboveau în apropierea gardului, potrivit postului.
Un observator şi-a informat comandantul superior, potrivit raportului, dar a fost respins.
"Nu vreau să mai aud de prostiile astea. Dacă ne mai deranjaţi cu toate aceste lucruri, veţi fi trimişi în faţa curţii marţiale", a raportat că i s-a spus.
Atunci când observatorii au raportat ceea ce au văzut, comandanţii le-au spus că Hamas sunt "doar nişte golani" care nu vor "face nimic", arată rapoartele anterioare.
"Cu o zi înainte să se întâmple totul, am văzut oameni cu hărţi. Se uitau la gard şi arătau cu degetul spre el. Le-am spus tuturor: 'Ascultaţi, se va întâmpla ceva. Îi văd plănuind lucruri'. Am observat că ceva era diferit în faţă. I-am spus chiar şi persoanei de lângă mine, în glumă: 'Ascultă, vor lua cu asalt postul nostru'. Pur şi simplu părea diferit", a declarat un observator pentru N12, conform J Post.
Alte gărzi au raportat că au văzut aceleaşi exerciţii la nesfârşit: împuşcare, întins pe jos, apoi aruncarea de grenade.
"În cele din urmă, asta s-a întâmplat. Au tras în mine, au aruncat cu grenade în mine", au afirmat soldaţii israelieni.
De asemenea, N12 a relatat că gărzile care au fost prezente pe 7 octombrie nu au primit niciun fel de asistenţă psihologică din partea armatei şi chiar li s-a spus că vor fi transferaţi dacă nu se întorc la serviciu în termen de două săptămâni.
În replică, armata a declarat pentru presă că soldaţii au fost însoţiţi "îndeaproape şi cu sensibilitate" de profesionişti în domeniul sănătăţii mintale.
"Revenirea lor la serviciu va fi însoţită treptat, cu sensibilitate şi în funcţie de starea fiecăruia. Nu există nicio intenţie de a lua măsuri disciplinare împotriva lor. Dacă au existat conversaţii care să reflecte altceva, atunci acestea sunt împotriva liniilor directoare şi vor fi tratate în consecinţă", a transmis purtătorul de cuvânt.