Comandant NATO: Rusia ar putea viza Republica Moldova


Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove.
Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove. (Captură Foto)

Rusia ar putea lua în vizor Republica Moldova pentru a o împiedica să se “încline înspre Vest”, a avertizat miercuri un comandant de vârf al NATO.

Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a adresat această avertizare legiuitorilor americani în cadrul unei audieri la Capitol Hill.

“În primul rând ar trebui să urmărim unde sunt puse la cale campanii mediatice puternice, iar acest lucru se întâmplă acum în Moldova şi în alte părţi”, a declarat generalul.

“Soldaţii ruşi din Transnistria sunt acolo pentru a opri Moldova să încline spre Vest”, a declarat Breedlove pentru Comitetul de Servicii Militare din cadrul Camerei Reprezentanţilor din SUA, făcând referire la statul separatist dintre Moldova şi Ucraina.

Comandantul NATO a adăugat că conflictul dintre Rusia şi rebelii separatişti din Ucraina ar putea continua. “Nu cred că vreunul dintre noi poate fi sigur că Putin şi-a atins obiectivele în interiorul Ucrainei”, a declarat acesta.

Republica Moldova, care se află între Ucraina şi România, are o populaţie de 3,5 milioane de locuitori. În cadrul alegerilor legislative din 30 noiembrie, partidele pro-Europa au câştigat în faţa rivalilor pro-ruşi şi comunişti.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, aproape 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe