Reconsiderarea istoriei: grecii antici au descoperit America cu mii de ani în urmă

Anul 1492 figurează ca una dintre cele mai faimoase date din istorie, când America a fost descoperită de către europeni. Cu toate acestea acea " Lume Nouă " ar fi fost deja cunoscută de grecii antici, potrivit unei cărţi publicate recent
Trei reprezentări ale ananasului din epoca romană. Statuia este din secolul al treilea AD şi se află acum în Musée d'Art et d'Histoire de la Geneva. În partea din dreapta sus, o frescă în "Casa dell'Efebo" din Pompei, iar in dreapta jos, un mozaic de vârstă Augustus, aflat acum în palatul "Massimo" de la Muzeul Naţional de la Roma (Lucio Russo)
Vincenzo Cassano
22.09.2013

Anul 1492 figurează ca una dintre cele mai faimoase date din istorie, când America a fost descoperită de către europeni. Cu toate acestea acea " Lume Nouă " ar fi fost deja cunoscută de grecii antici, potrivit unei cărţi scrise de fizicianul şi filologul italian Lucio Russo.

Traducerea titlului cărtii lui Russo ar fi "America uitată: Relaţia dintre civilizaţii şi o eroare făcută de Ptolemeu". Dar autorul a declarat pentru Epoch Times că titlul pentru versiunea în limba engleză, care nu este gata încă, va fi, probabil, "Când lumea s-a facut mai mică”.

Unele indicii

Printre multe indicii referitoare la contactul dintre europenii antici şi amerindieni sunt câteva texte pre-columbiene care au supravieţuit devastării spaniole.

Într-o carte despre originile poporului Maya - Quiché, există multe puncte interesante. Părinţii acelei civilizaţii, conform textului, au fost "oameni negri, oameni albi, având cu multe înfăţişări, vorbitori de multe limbi", şi ei au venit din est. "Şi nu este clar modul în care au trecut peste mare. Au trecut ca şi cum nu ar fi existat nicio mare ", spune textul.

Cu toate acestea, cercetătorii au decis ulterior să traducă cuvântul Maya, care de obicei avea înţelesul de "mare", ca "lac".

Există, de asemenea, mai multe reprezentări Maya şi texte despre bărbaţi cu barbă. Dar americanii indigeni nu-şi lasă bărbile să crească.

Mai mult, în unele lucrări de artă ale romanilor antici apare ananasul, un fruct care îşi are originea în America de Sud.

Moduri de gândire

Russo, care predă în prezent probabilităţi la Universitatea Tor Vergata din Roma, spune că principalul motiv pentru care cercetătorii cred că America nu era cunoscută de grecii antici, nu este din cauza lipsei de dovezi, ci a dogmei ştiinţifice.

De ani de zile, teoria că civilizaţia evoluează în funcţie de fazele fixe a fost dominantă. De exemplu, o civilizaţie descoperă foc, apoi inventează roata, scrisul, şi aşa mai departe, parcurgând tot drumul până la tehnologia modernă şi democraţie. Toate civilizaţiile ar trebui să treacă prin aceste etape şi acestea pot fi clasificate în funcţie de nivelul lor de evoluţie.

Dar Russo prezintă un scenariu diferit: invenţiile, cum ar fi scrierea sau reproducerea, nu s-au dezvoltat independent, în fiecare civilizaţie diferită, dar filtrate de la una la alta.

De asemenea, este fals că ştiinţa a devenit din ce în ce mai bună cu trecerea timpului. Au fost, de fapt, multe cazuri ştiinţifice şi culturale de degradare, cum ar fi distrugerea Cartaginei şi decăderea civilizaţiei greceşti, din care romanii au moştenit doar o mică parte a cunoştinţelor lor ştiinţifice.

Important, una dintre abilităţile pe care ei nu le-au moştenit a fost modul de a naviga pe oceane.

Puteţi obţine o idee de acest lucru având în vedere că "mărimea navelor în epoca elenistică a fost depăşit numai în epoca lui Napoleon "şi că Columb şi-a bazat călătoria pe o recuperare parţială a matematicii elenistice, potrivit carţii. Grecii au fost, printre altele, la acel moment, singura civilizaţie care a fost capabilă să înţeleagă că Pământul este rotund - o înţelegere care mai târziu s-a pierdut.

Chiar şi astăzi ne aflăm într-o epocă de "criză ştiinţifică", a declarat Russo pentru Epoch Times. Dar este o criză diferită de cea de pe vremea romanilor. Degradarea modernă se ascunde folosindu-se ca o mască de progresele tehnologice şi constă în scăderea disponibilităţii de cunoaştere, capacitate de cunoaştere pe care acum oare un număr foarte limitat de persoane.

Eroarea lui Ptolemeu: Insulele Fericite

Deci, cum s-a că făcut oamenii au uitat America, în cazul în care este adevărat că era deja cunoscută din antichitate? Eroarea, potrivit autorului, este, în principal din cauza lui Ptolemeu, care a dezvoltat o hartă a lumii găsind un compromis între afirmaţiile făcute de diverse surse antice.

Problema cheie este identificarea Insulelor Fericite (Fortunate Islands), pe care grecii antici uneori le menţionează. Ele au fost considerate mai târziu Insulele Canare (în apropiere de coasta de vest a Africii). Dar grecii de fapt se refereau la Antile, potrivit lui Russo. Neînţelegerea a fost cauzată de neîncrederea şi incapacitatea romanilor şi a altor civilizatii post-elene de navigare oceanelor.

Cu raţionament filologic şi matematic, Russo îl conduce pe cititor să înţeleagă sensul tuturor erorilor lui Ptolemeu, care sunt în general considerate foarte mari, care arată că cunoaşterea planetei de către grecii antici a fost foarte precisă. Ptolemeu a greşit latitudinea Insulelor Canare cu 50 de grade, ceea ce le face să apară pe harta unde ne-am aştepta să fi fost Antilele. Desigur, America nu şi-a găsit locul pe harta lui.

Reacţii

Conform lui Russo, cartea a determinat două tipuri de reacţii extreme. Oamenii de ştiinţă şi filologii au arătat entuziasm, în timp ce reacţii negative au venit de la istorici şi geografi, de care el a afirmat că de multe ori nu au reuşit să înţeleagă unele aspecte logice ale operelor sale.

Russo crede că avem "o mulţime învăţat" de la grecii antici. De exemplu, ar trebui "să încercăm să limităm specializarea excesivă", deoarece cele mai interesante lucruri pot fi înţelese doar de cei care au o înţelegere a mai mult de un aspect al cunoaşterii umane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor