Cum era chipul unei femei de acum 3.700 de ani?

O tehnică de reconstrucţie facială medico-legală a permis realizarea portretului unei femei, numite "Ava", îngropată în Epoca Bronzului, în Scoţia, având o vârstă între 19 şi 22 de ani.
Reconstrucţie facială de «Ava» (Hew Morrison)
Mioara Stoica
03.08.2016

Craniul femeii îngropate într-un mormânt sculptat în stâncă avea o formă anormală, ca şi cum, de mică, i-ar fi fost bandajat capul, pentru a-i da un aspect mai rotunjit. Astăzi este cunoscută sub numele de "Ava", o femeie tânără, având între 19 şi 22 de ani, care a trăit în urmă cu 3.700 de ani. A fost descoperită în anul 1987, la Achavanich, în Caithness, Scoţia.

Intrigată de faptul că femeia a fost îngropată în stâncă şi nu în pământ, aşa cum se obişnuia în acea perioadă, arheologul Maya Hoole s-a dedicat studierii istoriei oaselor. Aşa cum a declarat ea pentru BBC, a vrut să încerce să afle dacă era o persoană specială, şi de ce au fost atât de atenţi în decorarea mormântului său. În plus, mai trebuie să rezolve şi misterul craniului rotunjit. Acest tip de formă era comun în "cultura Beaker", dar craniul acestei femei era chiar mai exagerat, în opinia lui Hoole.

Tehnologia i-a permis arheologului să se apropie mai mult de acest mister. Graţie unei reconstrucţii faciale realizate de artistul medico-legal Hew Morrison, de la Universitatea Dundee din Scoţia, cercetătorii îşi pot face o idee despre cum era faţa tinerei "Ava".

Specialistul a folosit o formulă antropologică pentru a-i estima dimensiunea maxilarului inferior care nu a fost găsit în mormânt, şi adâncimea pielii. Cu ajutorul unui tabel contemporan drept referinţă, Morrison a încercat să reconstruiască straturile de muşchi şi ţesut de pe faţă, aşa cum explică el pentru BBC.

La unele puncte a fost mai complicat. De exemplu, pentru a reconstrui gura trebuie luate în considerare mai multe caracteristici: "Dimensiunea buzelor poate fi determinată prin măsurarea lungimii smalţului dinţilor iar lăţimea gurii de la poziţia dinţilor", a spus Hew Morrison.

O mare bază de date, cu imagini de înaltă rezoluţie de caracteristici faciale a servit pentru recrearea chipului. Aceste caracteristici au fost ajustate cu structura musculară estimată, şi au fost unite printr-o tehnică cunoscută sub numele de "morphing".

Dar tehnica are limitele sale. Cu toate că, potrivit arheologilor, femeia avea o vârsta între 19 şi 22 ani şi este de origine caucaziană, astăzi este imposibil să se afle culoarea părului, cum era pieptănată sau tonul pielii. Prin urmare, Morrison a recunoscut în cadrul interviului acordat BBC: "Să faci o reconstrucţie facială a vestigiilor arheologice îţi permite să iei mari libertăţi artistice".

Cultura Beaker se pare că a fost caracterizată de existenţa unor cranii mici şi rotunjite. Dar, Maya Hoole este convinsă că "Ava" a fost o persoană excepţională. "Au existat multe dezbateri, timp de zeci de ani, pe această caracteristică ciudată. Unii susţin că aceasta este o trăsătură moştenită, în timp ce alţii cred că a avut capul bandajat pentru a crea acel aspect", a explicat cercetătorul. "Poate fi controversat, dar vreau ca oamenii să-şi amintească faptul că Ava nu este doar o adunătură de oase, ea a fost cândva o fiinţă umană, cu un nume, o identitate şi un loc într-o comunitate pierdută cu mult timp în urmă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor