Coaliţia lui Netanyahu vrea să numească oficial Israelul drept un stat evreu. Opoziţia denunţă propunerea legislativă

Într-o mişcare care poate accentua şi mai profund tensiunile cu cetăţenii arabi ai Israelului, cabinetul de la Tel Aviv a aprobat un proiect de lege menit să definească pentru legal ţara drept un stat naţiune al poporului evreiesc.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)
P. P.
24.11.2014

Într-o mişcare care poate accentua şi mai profund tensiunile cu cetăţenii arabi ai Israelului, cabinetul de la Tel Aviv a aprobat un proiect de lege menit să definească în mod legal ţara ca stat-naţiune a poporului evreu.

Decizia, care a declanşat o serie de tensiuni ce pot îndepărta de la putere coaliţia firavă a premierului Benjamin Netanyahu, survine după mai multe săptămâni de conflicte mortale între cetăţenii arabi şi evrei. Criticii au denunţat proiectul de lege afirmând că dăunează caracterului democratic şi că poate alimenta conflictele dintre Israel şi lumea arabă.

Legea va fi propusă la vot în parlament miercuri.

Israel s-a definit întodeauna ca fiind ”un stat evreiesc” - chiar dacă s-a fondat pe un teritoriu palestinian obţinut prin forţă armată – iar termenul a fost introdus în declaraţia de independenţă a ţării din 1948. Noua lege caută să introducă acest statut în ”Legea de Bază”, constituţia de facto a Israelului.

În timp ce mulţi critici consideră măsura ca fiind inutilă, Netanyahu a transmis Cabinetului că legislaţia reprezintă un răspuns în faţa criticilor arabi atât din interiorul cât şi din exteriorul Israelului. Dar atât palestinienii cât şi israelienii arabi afirmă că o astfel de lege ar afecta drepturile celor peste 1,5 milioane de cetăţeni arabi ai Israelului.

Mai mult, legea mai include şi alte referinţe alarmante pentru cetăţenii arabi, precum instituţionalizarea legii evreieşti şi excluderea limbii arabe de pe lista limbilor oficiale.

Dar Natenyahu a insistat că Israelul va fi atât evreiesc cât şi democratic, iar coaliţia sa a împins proiectul de lege prin parlament la prima strigare.

Însă legea este contestată vehement de opoziţie. Ministrul de Finanţe Yair Lapid, şeful partidului Yesh Atd, consideră că legislaţia este un text ”teribil” menit să-i satisfacă pe naţionaliştii din partidul Likud al lui Netanyahu.

Un vot împotriva acestei legi în parlament ar putea provoca destrămarea coaliţiei lui Netanyahu şi chiar ar putea declanşa noi alegeri. Yesh Atid este al doilea partid ca mărime şi ar putea să obţină o majoritate în faţa lui Netanyahu.

Ahmad Tibi, un parlamentar arab, a denunţat legea propusă de Netanyahu ca fiind un atac la adresa arabilor din Israel şi a cerut protecţia întregii comunităţi internaţionale. Israelienii arabi, care compun 20% din totalul populaţiei, au denunţat de mult faptul că sunt discriminaţi şi sunt consideraţi cetăţeni cu statut secundar.

Israelul se află în mijlocul celor mai grave violenţe din ultimul deceniu, după ce războiul din Gaza desfăşurat în vară a condus la intensificarea tensiunilor dintre palestinieni şi israelieni. Iar în ultimele săptămâni, tulburările violente, care au produs zeci de decese, au fost accentuate după ce israelienii au interzis accesul musulmanilor într-unul dintre cele mai recunoscute lăcaşuri de cult ale Ierusalimului - moscheea Al Aqsa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor