Preşedintele Cehiei: Avem nevoie de Rusia în războiul împotriva terorismului islamist

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman.
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman. (STR / AFP / Getty Images)

'Terorismul islamist din ce în ce mai puternic, care ameninţă tot mai mult securitatea Europei' reprezintă un pericol cu mult mai mare decât Rusia, a declarat preşedintele Cehiei, Milos Zeman, într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild şi citat de Inopressa.ru.

'Lupta cu această ameninţare (terorismul islamist) va dura decenii, iar pentru a reuşi în această luptă, toate puterile mondiale - Europa, SUA, Rusia şi China - trebuie să-şi unească eforturile, altfel ne vom confrunta cu un al doilea 11 septembrie', a atenţionat Zeman.

De altfel, în opinia preşedintelui ceh, nu sunt motive pentru revenirea la un război rece. Zeman este convins că actualul 'conflict din jurul Ucrainei se va soluţiona', pentru ca 'ruşii nu vor putea rezista prea mult fără bani şi tehnologii din Vest şi de aceea vor face compromisuri'.

În acelaşi interviu, Zeman a comentat pe marginea prăbuşirii regimurilor comuniste din estul Europei. 'Chiar şi în Germania de Est, unde oamenii o duceau relativ bine şi nu au suferit niciodată de foame, în cele din urmă a câştigat dorinţa de libertate şi democraţie', iar comuniştii, după cum s-a exprimat Milos Zeman, 'nu au putut înăbuşi această dorinţă de libertate nici măcar cu ajutorul pâinii şi al salamului'.