Coada unui şobolan mişcată prin gândurile umane (video)
alte articole
Lucruri care păreau imposibile până nu demult, devin treptat realizabile. Astfel, cercetătorii au conectat creierul a doi şobolani, pentru a facilita colaborarea acestora în rezolvarea diferitelor sarcini. Este foarte puţin probabil ca astfel de tehnici să fie aplicate pe oameni în viitor, pentru că necesită intervenţii chirurgicale (invazive) de implantare a unor electrozi în creier.
Însă, în prezent, un specialist de la Harvard Medical School din Boston, Seung-Schik Yoo, împreună cu colegii săi, au creat un sistem care conectează un om şi un şobolan prin intermediul unui computer, fără a fi nevoie ca omul sau şobolanul să necesite implanturi în creier, scria recent New Scientist.
Voluntarii acestui experiment au purtat pe cap o cască prevăzutăcu electrozi care monitorizau activitatea creierului cu ajutorul electroencefalogramei (EEG). Între timp, un şobolan anesteziat a fost conectat la un aparat care monitoriza ori de câte ori era emis un puls cu ultrasunete către funcţia motrică a cortexului şobolanului.
Cercetătorii au monitorizat activitatea creierului uman, urmărind un anumit tipar EEG care să corespundă cu o stimulare vizuală a subiectului. Voluntarii priveau o lumină intermitentă emisă de un stroboscop pe un ecran de computer, unda EEG a fost sincronizată pentru a fi corelată cu frecvenţa stroboscopului.
Când voluntarii se concentrau să mişte coada şobolanului, gândurile lor perturbau tiparul EEG, aparatura trimiţând un semnal către un calculator. Calculatorul traducea acest semnal într-un puls de ultrasunete trimis către cortexului şobolanului, făcându-i coada să se mişte.
Folosind acest sistem, toţi cei şase voluntari au reuşit să declanşeze mişcarea cozii şobolanului.
Yoo susţine că se poate utiliza un asemenea sistem între doi oameni, în viitorul apropiat. Un astfel de sistem ar putea, de exemplu, fi folosit pentru a ajuta o persoană paralizată să reînveţe să-şi folosească membrele care ar fi mişcate iniţial de către terapeutul său cu ajutorul minţii.
În ciuda rezultatelor obţinute, Ricardo Chavarriaga de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) şi alţi cetcetători sunt de părere că experimentul este o aplicaţie interesantă a celor două tehnologii folosite la interfaţarea creierului pentru om şi şobolan, dar combinarea acestora nu dezvăluie prea mult despre capacitatea de a conecta două creiere.
Chavarriaga susţine că nu este clar care ar fi efectul experimentului în contextul în care un creier conştient ar fi stimulat în acest mod, pentru că şobolanul a fost anesteziat pentru a izola efectul intervenţiei.
Yoo a precizat că grupul său testează şi alte modele de activitate cerebrală şi monitorizează tehnologii care ar putea furniza mai multe informaţii despre gândurile şi senzaţiile unei persoane.