Băsescu: CNA, o cangrenă în rândul instituţiilor de stat. Niciodată nu a fost atât de aservită politic

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unui interviu la postul B1 TV, că în opinia lui Consiliul Naţional al Audiovizualului a devenit o "cangrenă în rândul instituţiilor".

"Niciodată CNA nu a fost atât de aservit politic cum este acum", a declarat Traian Băsescu, adăugând că a devenit o "cangrenă în rândul instituţiilor statului".

În ceea ce priveşte o eventuală reglementare a Internetului de către CNA, anunţată de preşedintele CNA Laura Georgescu, şeful statului este de părere că aceasta a făcut această afirmaţie "doar aşa, să îşi arate slugărnicia faţă de Victor Ponta".

"A spus „noi o să controlăm şi Internetul, Victoraş, ca să nu îţi mai spună nimeni de barcă, de plagiat, de corupţie, de nimic”. Nu cred că se va ajunge aici în România, mai sunt şi alte instituţii care au un cuvânt de spus în asigurarea democraţiei, dar este clar că CNA este o instituţie cangrenată politic", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că la fel sunt şi administraţiile locale şi ANAF. "Trebuie să lucrăm să curăţăm aceste instituţii, să le depolitizăm. Şi am spus, este un eşec al mandatelor mele, nu am reuşit nici măcar în timpul guvernului Boc să conving la depolitizarea instituţiilor de inspecţie şi control", a adăugat acesta, referindu-se la ANAF, ANPC sau ANSVSA.

Membrul CNA Narcisa Iorga a avertizat în numeroase rânduri faptul că raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8:3, astfel că aceştia din urmă pot decide orice abuz. Aceasta a evidenţiat de numeroase ori modul în care majoritatea membrilor CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, şi discriminează tot ce nu este aservit.

„Câtă vreme în România nu este igienizat audiovizualul, CNA nu poate pretinde să controleze sau să reglementeze spaţiul virtual. Dacă vi se pare că CNA nu a făcut încă destul rău, să ştiţi că se poate şi mai rău”, a declarat Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga anunţa vineri, pe blogul personal, ultima iniţiativă a preşedintelui instituţiei: „Laura Georgescu avea să propună o enormitate: Să facem noi (n.r. CNA, implicit România) primul pas şi să preluăm iniţiativa modificării Directivei Europene, având în vedere că în mai puţin de o lună, comisarii europeni îşi predau mandatele. Întâmplarea face ca tot ieri (vineri, 25 aprilie - n.r.), să apară şi ştirea conform căreia Vladimir Putin consideră internetul o găselniţă a CIA. M-a amuzat coincidenţa.

Grav însă mi se pare că tocmai preşedintele CNA, care permite vulgaritatea şi agresivitatea în audiovizual, are preocuparea halucinantă de a reglementa şi controla internetul. La început, prin „propuneri de reglementare minime”, în scopul nobil declarat de protejare a minorilor de abuzurile la care pot fi supuşi prin intermediul internetului. Mai târziu, cine ştie la ce se ajunge! Cu puterea de disimulare ieşită din comun pe care o deţine, Laura Georgescu invocă demersurile făcute de comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes când, de fapt, serveşte interese politice riscante, exprimate deja la Bucureşti, pentru a controla mediul virtual.

Dacă spaţiul audiovizual ar fi curat, dacă nu am mai vedea la ore accesibile minorilor programe care oferă modele şi repere morale de cea mai joasă condiţie, dacă nu ar mai fi difuzate orori împachetate în ţipla curiozităţii publicului ce musai trebuie satisfăcută, da, aş susţine necesitatea unei astfel de iniţiative. Până atunci, nici vorbă şi iată de ce!”.