Sorin Ioniţă: Fără o justiţie independentă, corupţii intră în Parlament indiferent de sistemul electoral

Chiar dacă au loc dezbateri largi, în final se va cădea la un compromis între democraţi şi socialişti pentru un sistem electoral mixt, iar aceste două partide monopoliste vor ţine Moldova într-o zonă gri, ceea ce este cel mai grav, consideră expertul.
Ştefan Sârbu
10.04.2017

alte articole

Sorin Ioniţă (facebook.com)
Ştefan Sârbu
10.04.2017

Preşedintele Expert Forum-ului de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, în contextul dezbaterilor care în prezent au loc în Moldova pe tema propunerii Partidului Democrat (PDM) de modificare a sistemului electoral din proporţional în uninominal, a declarat că proiectul democraţilor pare să fie de tip nadă, propus ca să plece lumea după o fentă. Chiar dacă în consecinţă se va ajunge la adoptarea unui sistem electoral mixt, expertul susţine că viitorul Legislativ moldovenesc va fi cu geometrie variabilă, va nemulţumi lumea, va fi un Parlament care ar avantaja partidele mari cu resurse în teritoriu.

“Nu cred că acest proiect se va pune în practică, dar cred că, în ultima clipă, se va cădea la un compromis între PD şi Partidul Socialist pentru un sistem mixt, care va fi prezentat de ambele tabere ca o versiune înţeleaptă, de compromis. Unii îşi vor salva onoarea, vor zice, iată, am acceptat. Ceea ce este o versiune foarte-foarte proastă, pentru că asta am avut noi în România - este proastă tehnic şi este proastă politic”, menţionează expertul, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă

Ioniţă notează că politicienii corupţi intră în Parlament cu indiferent ce sistem, dacă recrutarea în partide şi liderii partidelor rămân aceiaşi şi dacă nu se reformează justiţia care să înceapă să-i ţină pe politicieni la distanţă şi să-i sperie.

“Fără o justiţie independentă, cu actualul sistem de finanţare a primăriilor, de exemplu, care este opac, netransparent şi îi ţine pe primari, indiferent în ce partid sunt ei, prizonierii unor transferuri foarte discreţionare, de azi pe mâine, fără nicio formulă, dacă acest sistem este construit să fie clientelar şi cu o justiţie care nu intră deloc peste clasa politică, cum te aştepţi tu că numai schimbarea sistemului electoral să aibă un impact în viaţa reală? Nu va avea. Pur şi simplu, disfuncţiile de azi se vor transmite în sistemul electoral de mâine”, a adăugat preşedintele Expert Forum-ului de la Bucureşti, potrivit sursei citate.

Sorin Ioniţă consideră că teama de socialişti, că vor lua ţara şi o vor duce direct în Rusia, ar fi suprasolicitată fiind sigur că democraţii şi socialiştii conlucrează într-o bună măsură.

“Semnul va fi dacă pe ultima sută de metri a acestor dezbateri veţi vedea că ei o să cadă la un compromis pe un sistem mixt şi o să-l voteze amândoi (PD şi PSRM) în Parlament. Şi atunci veţi şti că ei au, de fapt, o înţelegere, că de fapt lucrurile nu sunt chiar aşa în alb şi negru şi că intenţia ambelor partide, şi a PD-lui, şi a PS-lui, este să-şi împartă puterea politică, unii mai mult o dată, alţii data viitoare mai mult, dar să fie două partide monopoliste şi care să ţină ţara, de fapt, într-o zonă gri, într-o zonă de negocieri perpetuu, şi în est, şi în vest, şi din care să extragă avantaje pentru liderii de partide”, a specificat Ioniţă, atenţionând că acesta ar fi pericolul cel mai mare: ca ţara să rămână indecisă într-o zonă gri, pe un monopol de două partide, care exclud zone de minorităţi sau zone de opoziţie, sau partide noi care să vină în consecinţă şi să devină un oligopol politic care garantează stagnarea.

În concluzie, expertul Sorin Ioniţă aminteşte despre contribuţia esenţială în asemenea cazuri a rezistenţei civice şi a presei. Partidele noi de opoziţie cu o societate civilă puternică ar putea să se opună proiectelor, să creeze o opoziţie politică în afara Parlamentului şi să împingă îndărăt asemenea iniţiative.

Menţionăm că două fundaţii germane care au reprezentanţe la Chişinău, Konrad-Adenauer şi Friedrich-Ebert, au organizat, în colaborare cu două centre analitice din Moldova, Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă Adept, o nouă rundă de dezbateri la Chişinău pe marginea propunerii democraţilor de modificare din proporţional în uninominal a sistemului electoral. Spre deosebire de dezbaterile anterioare, organizate de democraţi pe platforma parlamentară, la discuţiile de sâmbătă vocile critice la adresa uninominalului au fost vădit mai multe. Una dintre ele fiind cea a lui Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor