Moscova investighează "apocalipsa" porumbeilor
alte articole
După ce acum câteva zile se vehicula "ideea" că suntem la doar câţiva paşi de sfârşitul lumii, o profeţie a lui Rasputin "fixând" data de 23 august pentru acest eveniment, britanicii publică noi informaţii despre ultimele investigaţii ale autorităţilor ruse legate de "apocalipsa" porumbeilor care i-a înspăimântat pe moscoviţi.
Moscova a început să se confrunte cu fenomenul porumbeilor "zombie" de săptămâna trecută, relatează Wall Street Journal, când locuitorii au început să remarce porumbei care mergeau cu spatele, în cercuri, sau stăteau cu capele aşezate pe sol.”Când merg la muncă, văd des porumbei care aleargă şi zburătăcesc prin jur,” a declarat pentru Radio Free Europe un rezident moscovit ”Dar de curând, ei nu mai reacţionează la absolut nimic. Când o persoană trecea pe lângă ei, obişnuiau să zboare. Acum doar stau acolo, parcă împietriţi de spaimă şi insensibili la tot ce se întâmplă în jurul lor. Pur si simplu nu sunt normali."
Mulţi alţi porumbei zboară haotic, se lovesc de oameni, cad la pământ şi mor. Pe fundalul profeţiilor călugărului "nebun" Rasputin el a prezis, "între altele", că Sfârşitul lumii va veni la 23 august 2013, autorităţile ruse fac publice noi infomatii despre cauza care ar fi declanşat "apocalipsa" printre porumbei.
Iniţial, Serviciul Federal de Inspecţie Veterinară şi Fitosanitară Rusiei a declarat că păsările sunt infestate cu virusul bolii Newcastle, o boală fatală pentru păsări şi contagioasă care se poate transmite şi la om, potrivit The Moscow Times. Boala afectează sistemul digestiv, respirator şi locomotor al păsarilor care, odată infestate, devin dezorientate, au mişcări necoordonate şi mor brusc. La om, boala nu se manifestă violent. Incubaţia virusului durează doar 2-3 zile şi pot apărea, în cazurile mai grave,conjunctivită, letargie, frisoane şi febră. Recuperarea durează în jur de 3 săptămâni.
Pe 21 august, autorităţile au revenit asupra declaraţiilor afirmând că multe dintre păsări suferă de intoxicaţii cu salmonella, tot ceea ce nu este periculos pentru om, rapoartele Times. Mai multe autopsii efectuate asupra păsărilor au confirmat intoxicaţiile cu salmonella, a declarat oficialul moscovit Leonid Pechatnikov.
Inspectorul Şef al Rusiei pe probleme de Sănătate, Gennady Onishchenko, s-a referit la porumbei ca la unele dintre "cele mai murdare şi proaste pasări care există" şi a afirmat că moscoviţii nu au nici un motiv de îngrijorare fiind sfătuiţi totuşi să nu atingă păsările bolnave, informează Radio Europa Liberă.
Nu este primul fenomen de acest gen care se raportează în lume.
Alte cazuri similare pe mapamond
În primă zi a anului 2011, locuitorii oraşului Beebe din statul Arkansas au fost şocaţi să vadă mii de păsări moarte căzute din cer. Fenomene similare au avut loc în zilele ce au urmat în mai multe colţuri ale lumii. Şi deasupra Louisianei şi în Suedia, din cer a plouat cu pasări moarte.
Autorităţile din Arkansas au venit cu o explicaţie hilară: păsările ar fi murit din cauza tradiţionalelor focurilor de artificii de anul nou. Însă Fox News a infirmat teoria: păsările căzute pe o suprafaţă de circa o jumătate de milă (500 pe 800 metri) din oraşul Beebe au început să fie semnalate cu 30 de minute înainte de miezul nopţii, când a început lansarea focurilor de artificii.
Cu numai câteva zile înainte ca în Arkansas să cadă păsări moarte din cer, pe apele unui râu situat la 120 km vest de Beebe au început să plutească cadavrele a zeci de mii de peşti morţi. Fenomene similare urmau să fie semnalate şi în alte părţi ale SUA, cea mai gravă situaţie consemnându-se în Golful Chesapeake, unde au fost descoperiţi milioane de peşti morţi au fost aruncaţi la mal.
Departamentul statal al Mediului a explicat moartea peştilor prin aşa-numitul "stres al apei reci", ipoteză în linie cu cea a focurilor de artificii care a ucis păsările de Beebe.
Şi în Brazila, unde ianuarie este prima lună de vară, plajele mai multor oraşe au fost acoperite de tone de peşti morţi.
Un an mai târziu, cu o zi înainte de revelionul 2011/2012, plajele Norvegiei erau acoperite de 20 de tone de peşti morţi iar în prima zi a anului, locuitorii orăşelului american Beebe din Arkansas, au fost surprinşi, pentru al doilea an consecutiv să descopere oraşul împânzit de cadavrele păsărilor căzute la pământ.
Nu au fost date explicaţii coerente şi corelate pentru aceste fenomene care au avut loc în ultimii ani.
În 2011, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a cerut să fie întreprinse mai multe cercetări pentru a se identifica cauza acestor fenomene. Petter Boeckman, zoolog la Muzeul Norvegian de Ştiinţe ale Naturii, declara "de multe ori răspunsul la astfel de fenomene are de-a face mai mult cu miturile locale decât cu ştiinţa: când astfel de lucruri au loc, în statele Unite oamenii vor strigă "vine apocalipsa" iar în Suedia "Chemaţi veterinarul."