CJUE respinge plângerile Ungariei şi Slovaciei privind cotele de imigranţi

Uniunea Europeană a câştigat miercuri o victorie importantă în efortul de a face faţă unui val imens de imigraţie care a început în 2015: principala instanţă a blocului european a decis că Ungaria şi Slovacia sunt obligate să accepte imigranţi pe baza unui sistem de cote controversat.
Ambarcaţiuni cu refugiaţi în drum spre Grecia. (Aris Messins/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.09.2017

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins plângerile Ungariei şi Slovaciei, al căror caz a fost susţinut public de Polonia şi Republica Cehă, afirmând că cele patru state nu au niciun motiv să refuze imigranţii.

Toate cele patru ţări au refuzat până acum să accepte vreun solicitant de azil stabilit prin programul UE, precizând că această măsură reprezintă o ameninţare pentru securitate şi o încălcare a suveranităţii graniţei lor.

Cele patru state au fost depăşite la numărul de voturi de către alţi membri UE atunci când s-a stabilit programul în 2015 şi ulterior au încercat să le explice judecătorilor CJUE că lipsurile existente în procesul decizional fac ca măsura să fie nulă.

UE a declanşat proceduri de infringement după ce liderii celor patru ţări au fost implicaţi în “încăierări” cu Comisia Europeană pe tema aplicarii cotei de imigranţi.

În hotărârea sa, CJUE a concluzionat că schema de relocalizare ajută “Grecia şi Italia să facă faţă impactului crizei imigraţiei din 2015”.

“Prin hotărârea de astăzi, Curtea respinge în întregime acţiunile lansate de Slovacia şi Ungaria”, conform CJUE.

“Curtea consideră că mecanismul de relocalizare furnizat prin decizia contestată [de Ungaria şi Slovacia şi care a fost luată de Bruxelles] nu reprezintă o măsură ce este vădit nepotrivită întrucât contribuie la atingerea obiectivului său, şi anume să ajute Grecia şi Italia să facă faţă impactului crizei imigraţiei.

“Legalitatea deciziei nu poate fi pusă sub semnul întrebării pe baza evaluărilor retrospective ale eficacităţii sale.

“Instanţa observă în special faptul că numărul mic de relocalizări efectuate până acum sub contestata decizie poate fi explicat de o serie de factori pe care Consiliul nu putea să le prevadă la momentul adoptării deciziei, incluzând, în particular, lipsa cooperării din partea anumitor state membre.

După anunţarea hotărârii CJUE, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat: “Decizia Curţii de Justiţie a UE este scandaloasă şi iresponsabilă şi are un caracter politic. Politica a încălcat legea şi valorile europene. Această decizie ameninţă securitatea şi viitorul întregii Europe”.

În plus, Szijjarto a precizat că decizia de miercuri a CJUE este împotriva intereselor naţiunilor europene şi intereselor naţiunii ungare.

Ministrul ungar a mai afirmat că ţara sa va epuiza toate căile juridice pentru a garanta că niciun imigrant sau refugiat “nu va fi relocalizat în Ungaria împotriva voinţei poporului său”.

“Adevărata luptă abia acum începe”, a adăugat Szijjarto, potrivit agenţiei de ştiri MTI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor