Cetăţeni UE ameninţaţi “din greşeală” cu deportarea din Marea Britanie. Londra cere scuze

Aproximativ 100 de scrisori au fost trimise unor cetăţeni UE care locuiesc legal în Marea Britanie, ameninţându-i cu detenţia şi deportarea. Ministerul de Interne a declarat că “drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie rămân neschimbate”.
Brexit
Brexit (Getty Images)

Guvernul britanic a adresat miercuri scuze unui număr de aproximativ 100 de cetăţeni UE care au primit, aparent din greşeală, ameninţări cu deportarea din partea Ministerului de Interne [Home Office]. Scrisorile de ameninţare informau destinatarii că aveau la dispoziţie o lună pentru a părăsi ţara sau vor fi scoşi forţat din regat.

Incidentul a ieşit la iveală după ce Eva Johanna Holmberg, istoric finlandez care lucrează la Universitatea Regina Maria din Londra, a postat scrisoarea pe reţelele sociale.

“Ministerul de Interne doreşte să deporteze un academician finlandez care s-a căsătorit cu un britanic şi plăteşte taxe în Marea Britanie – adică, este vorba despre mine”, a scris Holmberg pe Twitter. Scrisoarea a informat-o că putea fi arestată în conformitate cu legea imigraţiei din Marea Britanie.

Aparenta eroare evidenţiază stresul la care sunt supuşi în prezent mulţi cetăţeni UE care locuiesc în Marea Britanie şi care nu sunt încă siguri care va fi statutul lor de imigranţi după Brexit.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Interne a precizat că un oficial a discutat cu Holmberg şi cu celelalte zeci de cetăţeni UE care au primit scrisori similare.

“Un număr limitat de scrisori au fost trimise din greşeală şi analizăm de urgenţă motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru”, a precizat într-o declaraţie purtătoarea de cuvânt.

“Îi contactăm pe toţi cei care au primit această scrisoare pentru a le clarifica că o pot ignora. Este clar că drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie rămân neschimbate”, a adăugat ea.