Polonia îl critică pe Emmanuel Macron, susţinând “Nu vei conduce Europa”
alte articole
După ce a cerut Germaniei despăgubiri pentru pagubele provocate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, provocând tensiuni între Varşovia şi Berlin, guvernul polonez s-a implicat într-o altă dispută diplomatică cu preşedintele francez Emmanuel Macron care, potrivit unor rapoarte media, cheltuie lunar aproximativ 10.000 de dolari pe machiaj.
Această nouă dispută diplomatică a început vineri, când Macron a declarat că Polonia se izolează în interiorul Uniunii Europene, iar cetăţenii polonezi “merită mai mult” decât un guvern aflat în contradicţie cu “valorile democratice şi planurile pentru reformă economică ale blocului”. Liderul francez a precizat că Varşovia, unde un guvern eurosceptic a câştigat alegerile în 2015, se îndreaptă în direcţie opusă Europei în ceea ce priveşte mai multe probleme şi că “nu va fi capabilă să dicteze calea viitorului Europei”.
“Europa este o regiune creată pe baza unor valori, a unei relaţii cu democraţia şi cu libertăţile publice cu care Polonia se află astăzi în conflict”, a afirmat Macron în Bulgaria, cea de-a treia oprire într-un turneu în estul şi centrul Europei cu scopul de a obţine suport pentru viziunea sa asupra unei Europe ce îşi protejează mai bine cetăţenii, potrivit rapoartelor agenţiei Reuters.
Într-un atac vicios care cu siguranţă tensionează relaţiile dintre puterile UE şi Comisia Europeană, pe de o parte, şi guvernul polonez condus de partidul Lege şi Justiţie, pe de altă parte, Macron a afirmat că poporul polonez merită mai mult: “Polonia nu defineşte astăzi viitorul Europei şi nici nu va defini Europa de mâine”. Macron a făcut afirmaţia în timpul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele bulgar Rumen Radev, în staţiunea Varna de la Marea Neagră.
Polonia – care are mari dispute cu Comisia Europeană pentru probleme care variază de la refuzul de a accepta cotele obligatorii ale UE privind relocalizarea imigranţilor până la înăsprirea controlului conservatorilor de la conducerea ţării asupra sectoarelor judiciar şi mass media – a reacţionat la criticile lui Macron: la scurt timp după declaraţia acestuia, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că preşedintele francez “nu va decide viitorul Europei”.
Szydlo a atacat lipsa de experienţă a lui Macron şi i-a transmis să se concentreze pe propria-i ţară şi să nu se amestece în problemele interne ale Poloniei: “Îl sfătuiesc pe preşedinte că ar trebui să fie mai împăciuitor... Poate comentariile sale arogante sunt un rezultat al lipsei sale de experienţă [politică]”.
“Îl sfătuiesc pe preşedinte că ar trebui să se concentreze pe problemele ţării sale şi astfel ar putea obţine aceleaşi rezultate economice şi acelaşi nivel de securitate pentru cetăţenii francezi precum cele garantate de Polonia”, a adăugat Szydlo.
Comentariile premierului polonez au făcut referire indirectă la insistenţa guvernului său că nu va accepta imigranţi din Orientul Mijlociu, în ciuda presiunilor din partea Bruxelles-ului, deoarece consideră că aceştia reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională, lucru confirmat de Franţa “ultra liberală” care a fost lovită puternic de atacuri militante islamiste sângeroase în ultimii câţiva ani.
După comentariile făcute de Macron, Ministerul polonez de Externe a precizat într-o declaraţie că l-a convocat de urgenţă pe însărcinatul cu afaceri francez pentru a exprima “indignarea guvernul polonez privind cuvintele arogante” ale preşedintelui Franţei.
Bulgaria s-a implicat de asemenea în acest conflict, cerând Franţei să pună capăt apelurilor sale controversate pentru modificarea pe cuprinsul blocului a regulamentelor privind munca. Premierul Boiko Borissov a declarat că actuala “confruntare deschisă” dintre statele UE are un efect “dăunător”, adăugând că, în loc să ameninţe Polonia, Franţa ar trebui “să asculte toate părţile şi să găsească o soluţie”.
După cum a precizat The Express, Macron riscă să strice relaţiile cu aliaţii săi europeni după ce a afirmat că UE s-ar putea prăbuşi dacă nu vor fi modificate reglementările blocului privind munca ieftină. Pe baza legislaţiei curente, companiile sunt capabile să trimită temporar muncitori din ţări cu salarii mici în naţiuni UE mai bogate fără a fi obligaţi să le plătească contribuţiile sociale. Dar, preşedintele francez cere schimbări şi foloseşte temerile privind posibila prăbuşire a blocului european pentru a speria membrii UE să îi susţină propunerile.
Polonia şi UE s-au ciocnit în repetate rânduri în ultimele câteva luni, după ce blocul european a criticat planurile Varşoviei de a modifica Curtea Supremă. Luna trecută, Jarosław Kaczynski, preşedintele partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat că reformele vor merge înainte indiferent de veto-ul preşedintelui ţării, anunţat la televiziunea locală.