Germania va reîncepe să trimită imigranţi înapoi în Grecia

Germania va trimite înapoi solicitanţi de azil în Grecia, punând capăt unei suspendări de cinci ani a reglementărilor UE privind transferurile, suspendare aplicată iniţial din cauza condiţiilor precare de primire.
Refugiaţi sosesc la un centru de înregistrare pentru solicitanţi de azil din Berlin.
Refugiaţi sosesc la un centru de înregistrare pentru solicitanţi de azil din Berlin. (Captură Foto)

În cadrul unei emisiuni difuzate marţi la postul de televiziune german ARD, ministrul elen pentru Imigraţie, Yiannis Mouzalas, a confirmat faptul că autorităţile greceşti au primit 392 de cereri.

Mouzalas a declarat că Atena a aprobat returnarea unui număr mic de solicitanţi de azil din Germania şi alte ţări UE, conform unui articol publicat de EUObserver.

Acţiunea va pune capăt unei suspendări de cinci ani a aşa-ziselor regulamente de la Dublin - normele UE privind azilul.

Conform acestor norme, statul UE în care pătrunde pentru prima dată o persoană atunci când ajunge în blocul european va trebui să proceseze cererea de azil. Dacă solicitantul de azil a călătorit în alte ţări UE, persoana respectivă va trebui returnată în primul punct de intrare în bloc.

În cel mai înalt punct al afluxului de imigranţi din 2015, sute de mii de persoane au folosit spaţiul Schengen pentru a se îndrepta spre Germania şi alte naţiuni UE, deşi iniţial ajunseseră în Grecia.

Transferurile spre Grecia vor afecta doar solicitanţii de azil care au sosit în Germania şi alte ţări UE începând cu jumătatea lunii martie a acestui an, în conformitate cu o recomandare făcută în decembrie 2016 de Comisia Europeană.

Data exactă a transferurilor depinde de autorităţile elene.

Returnările în Grecia au fost suspendate de statele UE în 2011, după două decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi una a Curţii Europene pentru Justiţie. Deciziile au fost luate, parţial, din cauza condiţiilor acordate solicitanţilor de azil de către autorităţile elene.

Comisia Europeană a declarat anul trecut că returnarea solicitanţilor de azil către Grecia ar putea începe în luna martie, cu condiţia ca statele UE să primească solicitanţi de azil din Grecia pe baza unor cote impuse de Bruxelles.

Dar, la începutul acestui an, organul executiv al UE a bătut în retragere, iar statele membre au eşuat să relocalizeze un număr semnificativ de solicitanţi de azil din Grecia şi Italia.

Conform celor mai recente date, 25.438 de persoane din Grecia şi Italia au fost relocalizate, din totalul de 160.000. Cele două ţări sunt principalele puncte de intrare ale imigranţilor în UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe