Ciucu: Primăriţa răzgâiată vrea să cumpere ELCEN. USR: acţiunea se încadrează la "Noaptea ca hoţii!"
alte articole
UPDATE: Consiliului General al Capitalei şi-a dat, vineri, acordul de principiu pentru achiziţionarea pachetului deţinut de Ministerul Economiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA.
"Măsura a fost votată fără nicio consultare publică, cu majoritate simplă asigurată de consilierii PSD+ALDE prezenţi (29 de voturi), deşi legea prevede o majoritate de 2/3 din numărul total de consilieri pentru astfel de hotărâri.", atrage atenţia, pe pagina sa de Facebook, fostul lider al USR, Nicuşor Dan.
* * *
La iniţiativa Gabrielei Firea, municipiul Bucureşti ar putea să achiziţioneze pachetul deţinut de Ministerul Economiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA la Electrocentrale Bucureşti SA. Proiectul a fost introdus peste noapte pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri a Consiliului General al Capitalei, ceea ce a stârnit indignarea atât a consilierului PNL Ciprian Ciucu cât şi a Roxanei Wring de la USR.
Într-o amplă postare pe Facebook, liberalul critică faptul că Firea le cere consilierilor să voteze un proiect de o asemenea importanţă fără să le dea timp şi informaţiile relevante pentru a se documenta.
"Mda… în stilul caracteristic, aflu la ora 23.00 că mâine trebuie să votez, la ora 8.00, un proiect cu un impact bugetar de cca. 150.000.000 de euro. Mă ia cu ameţeală doar când mă gândesc la sumă. Pe ce să-mi fundamentez votul? O fi bine, o fi rău? Primăriţa răzgâiată vrea, nici mai mult, nici mai puţin, să cumpere ELCEN de la Guvern şi vrea OK-ul mâine de dimineaţă. Pe cine să sun la ora 0:00, în puterea nopţii şi să mă consult? ", scrie, pe Facebook, Ciucu.
Liberalul mai atrage atenţia că, tot vineri, în CGMB se va vota şi strategia de termoficare, strategie ce are legătură cu ELCEN.
Potrivit lui Ciucu, în strategie se merge pe trei scenarii:
(1) sistemul centralizat existent;
(2) sisteme centralizate zonale;
(3) sisteme individuale.
Pe baza unei analize multi-criteriu s-a decis că soluţia (1) este cea mai bună, dar cu redimensionarea şi revitalizarea infrastructurii.
"Totuşi, diavolul se ascunde în detalii. Voi încerca să explic eu aici, în special pentru presă, pentru ca împreună să explicăm şi populaţiei", a adăugat liberalul.
Astfel, în strategie se promovează soluţia ca RADET să absoarbă ELCEN. Acesta este însă un proces complex, cu multe chichiţe legale şi birocratice ce vor trebui negociate cu Comisia Europeană. Mai mult, în strategie nu se detaliază cum se va rezolva problema datoriilor şi cum îşi vor asuma că nu vor face noi datorii.
"Dacă vor ca RADET să înghită ELCEN, în regulă, dar să spună concret cum o fac, legal şi cum şterg datoria, legal şi cum notifică ajutorul de stat la Comisia Europeană. Oricum, dacă vor reuşi, doar o parte din datorie va fi astfel ştearsă pentru că oricum, va rămâne datoria către găzari, datorie care este şi ea considerabilă", atrage atenţia liberalul.
Ciucu mai arată că strategia nu este însoţită de un plan de măsuri/acţiuni (proiecte) concret, etapizat, cu termene limită şi cu surse de finanţare clare. O strategie care nu este bugetată este o strategie care nu există.
Pe de altă parte, necesarul de investiţii este estimat la 2 miliarde de euro, respectiv bugetul Bucureştiului pe 2 ani şi nu se ştie nici de unde vor veni banii, nici cum vor fi alocaţi, nici cine va fi beneficiarul.
"Fondurile europene alocate până în 2020 sunt mai mici de 10% şi oricum, este probabil să nu ne putem baza pe ele (vom da banii înapoi) pentru că RADET este în insovenţă. Nu este clar care sunt planurile PMB, dacă una dintre noile companii va înlocui RADET sau cine va fi beneficiarul acelor finanţări.
Deci, nu este deloc clar de unde vor aduce banii pentru investiţii şi cum vor fi etapizate, pe fiecare exerciţiu bugetar anual, acele investiţii. Adică, cât va aloca Primăria în 2018, în 2019, în 2055 etc. pentru investiţii care să ducă la eliminarea pierderilor şi care să refacă (redimesioneze) toată reţeaua de transport?
Nu am găsit mai nimic despre o strategie tarifară pentru a acoperi costurile reale şi pentru a targeta subvenţia pe grupurile vulnerabile", afirmă liberalul.
La rândul său, Roxana Wring, consilier USR, acuză şi ea faptul că Firea le cere votul pe un proiect de milioane de lei fără nicio consultare public, fără analiză economică, plan de afaceri etc.
"Incredibil! Şedinţa extraordinară a CGMB de mâine este programată să înceapă la ora 08:00 dimineaţa. În seara această a fost pusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni ELCEN. Ce înseamnă asta? O cheltuială din bugetul PMB de peste 150.000.000 de euro!! Totul fără consultare publică, fără analiză economică, fără plan de afaceri, doar o expunere de motive plină de generalităţi şi banalităţi. Mâine ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiza căruia avem la dispoziţie doar câteva ore. Acţiunea doamnei Firea se încadrează perfect în cuvintele protestatarilor de la începutul anului: „Noaptea, ca hoţii!”, scrie, pe Facebook, Roxana Wring.