Capitala în zodia PSD & ALDE. Ce a făcut USR în ultimul an
alte articole
La un an de mandat în Consiliul General al Capitalei şi în consiliile de sector, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au prezentat, duminică, primul lor raport public despre activitatea în anul ce a trecut, un raport despre primării opace, în care proiectele USR sunt fie ţinute la sertar, fie trec greu, şi în care PSD şi ALDE fac legea.
Prezentarea, la care au luat parte în jur de 250 - 300 de persoane, a debutat cu un scurt film despre cum (nu) funcţionează Primăria Capitalei, dupa care Roxana Wring, Consilier General a explicat mersul lucrurilor pe fieful Gabrielei Firea unde, susţine ea, "democraţia participativă este golită de conţinut şi înlocuită cu tirania majorităţii."
Cum se manifestă această tiranie a majorităţii în Primăria Capitalei? Simplu: proiectele USR-ului sunt ţinute la sertar de Gabriela Firea care refuză să le trimită pe circuitul de avizare, PSD îşi trece, bineînţeles, toate proiectele pe care le vrea, de vorbit are voie să vorbească neîntrerupt şi oricând vrea numai Gabriela Firea, în timp ce consilierii opoziţiei pot vorbi doar 3 minute, li se taie microfonul etc.
Prin însuşi modul de organizare a spaţiului sălii de plen, preşedintele de şedinţă şi Primarul General blochează orice încercare de democraţie participativă", a mai acuzat Roxana Wring, potrivit căreia la şedinţe Consilierii nu au dreptul să se adreseze plenului şi cetăţenilor, în timp ce cetăţenii nu au voie să participe la şedinţele de consiliu!
"Astfel, deşi cetăţenii se pot înscrie să participe la şedinţa de consiliu, participarea se face în ordinea primirii cererilor şi în limita locurilor disponibile pentru public. În teorie! În realitate, decizia de a permite sau nu participarea la şedinţe stă în pixul doamnei primar: unora, chiar dacă respectă regulamentul şi se înscriu la timp, nu li se permite accesul, alţii nu se înscriu şi sunt primiţi. Celor care se înscriu şi nu sunt lăsaţi să intre li se spune că nu mai sunt locuri libere, în timp ce acestea sunt ocupate de funcţionarii Primăriei municipiului Bucureşti care le ocupă strategic cu o oră înainte de şedinţă.
Această regie penibilă confirmă că doamna Firea este primar într-o realitate paralelă, realitatea în care cetăţenii nu întreabă, nu critică, nu se manifestă, doar aplaudă, iar consilierii sunt o maşină de vot. Cetăţenii care vor să-şi exercite dreptul de a-şi trage la răspundere reprezentanţii politici sunt indezirabili", a explicat Roxana Wring, reamintind de incidentul din 8 iunie, când cetăţenii care au insistat să intre la şedinţa de consiliu au fost catalogaţi drept un grup agresiv şi violent care încercau probabil s-o linşeze.
Roxana Wring a reamintit şi lipsa de transparenţă din primării, faptul că de multe ori consilierilor li se cere să voteze în necunoştinţă de cauză, ordinea de zi fiind aproape invariabil suplimentată chiar în ziua şedinţei, astfel încât Opoziţia să nu se poată documenta. Aceeaşi lipsă de transparenţă este manifestată şi în relaţia cu cetăţenii, căci "Firea nu a pus în consultare publică pe site-ul PMB niciun proiect de hotărâre cu excepţia celor pentru care există legi speciale ce impun consultarea sub sancţiunea nulităţii."
Consiliera USR a mai arătat că "Primăria nu are de fapt un aparat administrativ de sprijin tehnic pentru consilieri, ba mai mult, obţinerea oricăror informaţii trece prin filtrul unui serviciu special, numit Transparenţă, a cărui menire este să ofere cât mai puţină informaţie relevantă într-un timp cât mai lung. Totul, în limitele legii, bineînţeles!
Ce au reuşit să facă într-un an de mandat reprezentanţii USR în Consiliul General?
Potrivit Roxanei Wring, reprezentanţii USR au făcut cam tot ce le-a permis legea să facă pentru a transforma Consiliul General într-un for democratic şi reprezentativ pentru bucureşteni, respectiv:
"Am început să filmăm şedinţele de consiliu şi să le transmitem live pe pagina noastră de FB ca să puteţi vedea cine sunt consilierii, cum funcţionează democraţia în interiorul consiliului şi să vedeţi dacă cei pe care i-aţi votat îşi ţin promisiunile.
Am interpelat de 536 de ori, am pus 360 de întrebări pertinente, din partea noastră şi a cetăţenilor care ni le-au trimis, am propus 74 de amendamente.
Am fost vigilenţi la cheltuirea banilor publici şi am votat împotriva risipei, astfel am reuşit să economisim, de exemplu, 8 milioane de euro, o aşa-zisă eroare materială care, dacă ar fi trecut, ar fi împovărat bugetul local cu o cheltuială inutilă.
Am atacat în instanţă proiectele de hotărâre adoptate cu încălcarea legii, este vorba despre cele 21 de societăţi comerciale înfiinţate de dna Firea cu majoritate simplă, deşi legea prevede că proiectele de patrimoniu trebuie să fie adoptate cu 2/3", a explicat dna Wring.
În concluzie, USR este în Consiliu, face opoziţie reală, documentată şi transparentă, a transmis consiliera, în opinia căreia Primăria - o instituţie care acum "funcţionează la limita legii, uneori în afară ei, retrograd, nedemocratic, netransparent" - poate fi schimbată cu ajutorul cetăţenilor, cu perseverenţă, cu determinare, a susţinut consiliera.
"O putem schimba noi, nişte cetăţeni obişnuiţi care ne-am săturat să ni se spună că nu se poate. Împreună, am decis că se poate!", a concluzionat Roxana Wring.
Nicuşor Dan
Prezent de asemenea la întâlnire, Nicuşor Dan, cel care a fondat USB-ul devenit apoi USR, a ţinut să amintească faptul că cei ce au intrat în consiliile locale muncesc "25 de ore pe săptămână", fac eforturi eroice, şi ar trebui să fim mândri de ei.
"La nivel de societate ar trebui să ieşim din ipocrizia colectivă, e inadmisibil ca 55 de oameni care gestionează un buget de 1,1 miliarde de euro să aibă 600 de lei pe lună fiecare", a opinat Nicuşor Dan.
În încheiere, fostul lider al USR i-a felicitat pe cei prezenţi la eveniment că fac parte din "istorie".
"Hegel a definit istoria ca fiind materia care prinde conştiinţă de ea însăşi şi cred că asta este cumva definiţia epocii pe care o trăim.
Este o emergenţă a conştiinţei din societate, când o să se scrie istoria nu or să mai existe prea multe nume proprii, o să rămână un miting de 300.000 de oameni la Piaţa Victoriei şi o să rămână din anii ăştia faptul că într-o trezire colectivă nişte oameni au decis să facă nişte ONG- uri, apoi şi-au dat seama că nu e destul şi au intrat în politică şi că la un anumit moment - ăsta e viitorul - cantitatea lor a fost aşa de mare că au schimbat modul în care se fac lucrurile în ţara asta, şi vă felicit că faceţi parte din istorie!"!", a declarat Nicuşor Dan.
Consilierii USR
Hegel a definit istoria ca fiind materia care prinde conştiinţă de ea însăşi şi cred că asta este cumva definiţia epocii pe care o trăim.
La rândul lor, consilierii USR şi-au prezentat, prin intermediul unui montaj video, împlinirile şi nemplinirile, aşteptările, au vorbit despre cum funcţionează consiliile locale, despre proiectele pe care le-au propus. Potrivit acestora, multe dintre proiecte nu trec, PSD-ul face legea, există însă şi consilii locale cum ar fi la sectorul 2, 1, 4 şi 6 unde dialogul a început să funcţioneze, unde vocea USR-ului se aude, a PNL-ul şi uneori chiar şi PSD-ul votează proiecte propuse de consilierii partidului format de Nicuosr Dan.
"Am reuşit să promovăm dialogul până la luarea unor decizii, e un mare pas înainte, pentru că am reuşit să discutăm pe argumente tehnice, nu politice, aşa cum s-a încercat la început, dar la ultimul pas, când e vorba de decizie e o mare problemă", a explicat Adrian Alexandru de la sectorul 2.
„Am propus 6 proiecte dintre care două au trecut în unanimitate, e vorba de un proiect pentru achiztie de servicii juridice acolo unde juriştii primăriei sunt excedaţi de ceea ce au de făcut, în general procese pe patrimoniu, procese legate de dezvoltatori imobiliari foarte puternici şi probleme legate de mediu. Al doilea, e un proiect de gratuitate la creşte şi grădiniţe pentru copii ce provin din familii ale caror venituri sunt de sub 1000 de lei de membru de familie. (...) E greu, dar nu este cazul să ne plângem de situaţia în care suntem, e momentul în care suntem chemaţi să găsim soluţii la ceea ce se întâmplă în consilii şi să facem - cu ceea ce avem şi cu posibilităţile care ne-au fost date - cele mai bune lucuri pe care le putem face pentru sector şi ceateni.”, a declarat la rândul sau Antonio Andrusceac, de la sectorul 4.
Societatea civilă - Fiţi mai vocali, ţipaţi la ei, ţipaţi la noi!
La prezentare au luat parte şi mai mulţi membri ai societăţii civile, aceştia transmiţând celor de la USR că este cazul să fie mai vocali, să comunice mai bine - în special pe reţelele sociale -, să nu mai facă gafe, să-şi definească "o ideologie", să aibă viziuni pe termen lung şi planuri de anvergură, cum ar fi o lege a Bucureştiului guvernat de o singură primărie şi, evident, câştigarea alegerilor.
"Vi se întâmplă multe chestii groaznice pe care nu le auzim. Vă bruiaţi singuri, comunicaţi într-adevăr cum puteţi, în locul vostru m-aş duce la oamenii de pe stradă le-aş urla în faţă. Faceţi gălăgie, faceţi scandal, creaţi emoţie!
Fiţi răi, fiţi vocali, ţipaţi la ei, ţipaţi la noi, supăraţi- vă când vă criticăm, dar oricât ar critica oricine USR ştim cu toţii că oricum nu avem pe nimeni altcineva cu care să votăm şi în care să avem încredere", le-a transmis Alex Tocilescu celor prezenţi în sală.
Ce mi-aş dori cel mai tare ar fi ca voi să vă doriţi să câştigaţi alegerile, nu să staţi în opoziţie. Ce m-ar interesa ar fi cum ajungeţi voi să câştigaţi alegerile. Mie nu îmi daţi niciun fel de viziune cum câştigaţi alegerile!", a explicat fostul secretar de stat Valeriu Nicolae.
La rândul său, Mircea Toma de la ActiveWatch a ridicat problema locuinţelor sociale, pentru care nu există niciun proiect:
"Bucureştiul produce anual 800 de oameni ai străzii pentru care nu există niciun proiect. În prezent, avem cam 6000 de oameni ai străzii", a declarat Toma.
Feed-back de la cetăţeni - Avem pe cineva în interiorul sistemului care să vorbească!
"Eu găsesc că întâlnirile de genul acesta sunt binevenite tocmai pentru că te pune în faţa celora care îţi reprezintă interesele. Poţi să le vorbeşti deschis, poţi să le aduci o informaţie de care ei au nevoie, să poată, evident, în continuare, să îşi facă şi ei datoria.
Găsesc de cuviinţă să mă duc la cei cărora le-am învestit votul meu de încredere şi să îi întreb „Ce aţi făcut cu lucruri de care aţi vorbit şi ce aveţi de gând să faceţi în continuare şi uite, am una nouă! Ce zici de chestiunea asta?”
E pentru prima dată când comunic direct cu USR-ul dar mie mi se pare că sunt deschişi la informaţie. Cea mai mare mulţumire a mea este că avem pe cineva în interiorul sistemului care să vorbească. Asta este primul nostru câştig pe care, culmea, nu-l realizăm, dar ar trebui să îl realizăm", a declarat, pentru Epoch Times, un cetăţean din sectorul 1, la finele evenimentului.
La rubrica nemulţumiri, bucureşteanul a menţionat şi el, la fel ca Alex Tocilescu, faptul că cei din USR nu sunt "mai vocali"
"Nemulţumire, că nu sunt mai vocali. Exact ce a spus un coleg sus pe scenă, din societatea civilă. Şi anume, ar trebui să fie mai mândri de ceea ce fac şi să fie mai vocali şi cu cei cu care se iau de gât, şi cu noi, celora de la de la care aşteptăm aceste informaţii.
Eu, personal, m-am abonat la newsletter pentru că sunt dornic să aflu care sunt lucrurile pe care le-au mai făcut, care sunt lucrurile noi pe care vor să le abordeze, cu ce aş putea să le vin eu în sprijin, ca societate civilă", a declarat cetăţeanul.
Venit tocmai din Târgovişte pentru bilanţul USR, Nicolae Marin, preşedinte al unui ONG a ţinut să laude cât a putut de mult activitatea deputatului USR Dumitru Lupescu, pe motiv că acesta vine în fiecare săptămână la biroul din teritoriu, că îi ascultă pe cetăţeni, că nu ia masa cu baronii din zonă şi nu se ţine de "şobolănii". Şi, mai mult, pentru că s-a implicat în viaţa comunităţii.
"Vreau să mă bucur că USR-ul prin domnul deputat Dumitru Lupescu este vizibil şi este cunoscut. De ce spun acest lucru? Pentru că din partea societăţii civile am propus nişte proiecte, într-adevăr noi am sperat că un om singur nu poate face mare lucru dar ce să vedeţi, a făcut mai mult decât ne aşteptam noi.
Şi anume: Împreună cu domnul deputat Dumitru Lupescu am realizat nişte proiecte de vizită în Parlament a unor copii, la dorinţa acestora, domnul deputat, în acelaşi timp, a invitat un număr de copii din cea mai defavorizată clasă socială să mănânce cu dânsul într-o zi de sărbătoare foarte mare. Domnul deputat ne-a propus în acelaşi timp nouă nişte tabere sociale şi nişte programe educaţionale şi sportive şi vreau să vă spun în numele meu cât şi în numele societăţii civile că suntem mulţumiţi", a declarat târgovişteanul.