USR acuză: Firea, primar într-o realitate paralelă. Critica abolită, consilierii transformaţi într-o maşină de vot

Gabriela Firea este primar într-o realitate paralelă, realitatea în care cetăţenii nu întreabă, nu critică, nu se manifestă, doar aplaudă, iar consilierii sunt o maşină de vot, şi-a exprimat nemulţumirea consilierul general USR Roxana Wring.
Roxana Wring (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.06.2017

Prin însuşi modul de organizare a spaţiului sălii de plen a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, preşedintele de şedinţă şi primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, blochează orice încercare de democraţie participativă, a tras un semnal de alarmă Roxana Wring, de la USR.

"Consilierii nu au dreptul să se adreseze plenului şi cetăţenilor, iar cetăţenii nu au voie să participe la şedinţele de consiliu! Cam asta este realitatea Consiliului General. Accesul publicului la şedinţele de consiliu este garantat, în principiu, de legea administraţiei publice locale şi stipulat în Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului General adoptat de PSD-ALDE-PNL. USR a votat împotrivă şi a contestat în instanţă Regulamentul de organizare şi funcţionare pentru că încalcă multe aspecte de democraţie participativă", a declarat Roxana Wring.

Potrivit reprezentantei USR, cetăţenii se pot înscrie să participe la şedinţa de consiliu, iar participarea se face în ordinea primirii cererilor şi în limita locurilor disponibile pentru public. Dar asta doar în teorie.

"În realitate, decizia de a permite sau nu participarea la şedinţe stă în pixul doamnei primar: unora, chiar dacă respectă regulamentul şi se înscriu la timp, nu li se permite accesul, alţii nu se înscriu şi sunt primiţi. Celor care se înscriu şi nu sunt lăsaţi să intre li se spune că nu mai sunt locuri libere, în timp ce acestea sunt ocupate de funcţionarii Primăriei municipiului Bucureşti care le ocupă strategic cu o oră înainte de şedinţă. Această regie penibilă confirmă că doamna Firea este primar într-o realitate paralelă, realitatea în care cetăţenii nu întreabă, nu critică, nu se manifestă, doar aplaudă, iar consilierii sunt o maşină de vot. Cetăţenii care vor să-şi exercite dreptul de a-şi trage la răspundere reprezentanţii politici sunt indezirabili", a subliniat Roxana Wring.

Consiliera USR a amintit de şedinţa din 8 iunie când "ciocnirea dintre realitatea virtuală şi cea reală a degenerat într-un scandal ce a ţinut prima pagină a ziarelor: în lumea virtuală, nişte cetăţeni certăreţi au vrut să intre în sala de plen folosind forţa, în lumea reală, nişte poliţişti locali agresivi au încercat să împiedice nişte cetăţeni să intre în sala de Consiliu." Incidentul s-a soldat cu plângeri penale de ambele părţi.

"Dar de ce este atât de important accesul publicului la şedinţele de consiliu? Pentru că altfel nu putem vorbi despre democraţie participativă. Pentru că bucureştenii au dreptul legal să vadă cum se cheltuie banii lor şi să decidă dacă priorităţile politicienilor sunt şi priorităţile lor", a punctat Roxana Wring.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor