Cîţu: România nu mai este o ţară cu salarii mici. Peste 1% dintre angajaţi au un salariu mai mare de 3.000 de euro net

Florin Cîţu (Screenshot)
Andrei Popescu
10.08.2021

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că România nu mai este o ţară cu salarii mici, ci o ţară în care creşte numărul celor care au salarii mai mari de o mie de euro. Cîţu a făcut remarcile la o zi după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susţinut că, la sfârşitul acestui an, inflaţia este estimată la nivelul de 5,6%.

“Este o estimare a BNR. Vă spun că am văzut ieri nişte cifre foarte interesante, cum mai mult de 1 la sută dintre angajaţii din România au un salariu mai mare de trei mii de euro net, cum creşte ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că în România... sau ne mutăm spre direcţia pe care eu am vrut-o din primul moment, în care România nu mai este o ţară cu salarii mici.

Repet, România, nu sunt cifre pe care le-am spus eu ci le-am citit în presa dumneavoastră, avem din ce în ce mai multe salarii mari. Vorbim de salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinaţie pentru investiţii cu valoare adăugată mare şi nu mai este o destinaţie pentru salarii mici şi mijlocii”, a precizat Cîţu.

De asemenea, premierul a afirmat că guvernul său îndreaptă România către o economie liberală, în care salariile sunt determinate de cerere şi ofertă.

“Salariile sunt determinate de piaţă, de cerere şi ofertă ca orice într-o economie de piaţă, şi salariile, şi preţurile sunt legate de cerere şi ofertă, nu de intervenţia Guvernului. Asta este schimbarea pe care o facem prin această coaliţie şi această guvernare. Ne mutăm spre o economie liberală. O economie liberală este o economie care creează oportunităţi pentru toţi românii. Prin investiţii creem oportunităţi pentru ca oamenii care astăzi lucrează pe salariul minim după aceea să meargă pe un salariu mai mare”, a adăugat liderul PNL.

Reamintim că, luni, Banca Naţională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflaţie la finalul acestui an şi de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Principalul motiv pentru această creştere este scumpirea preţurilor la gaze, energie electrică, carburanţi şi materie primă, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

“După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca Naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 - 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută.”, a anunţat Isărescu, citat de Agerpres.

Comparativ cu prognoza anterioară, estimarea pentru finalul acestui an este în creştere cu 1,5 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului mai mare cu 0,4 puncte procentuale.

Va invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor