Marş împotriva schimbării climatului devine violent în Paris. Peste 200 de persoane arestate

Peste 200 de persoane au fost arestate duminică în Paris după ce au apărut manifestări voilente la un protest împotriva schimbării climatice, care a avut loc în Place de la Republique.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în Place de la Republique, 29 noiembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.11.2015

Marşul pentru climat planificat în Paris a fost anulat din cauza stării de urgenţă impusă după atentate, dar poliţia a declarat pentru NBC News că aproximativ 4.500 de oameni au format un lanţ uman în Place de la Republique.

Manifestaţia - organizată înaintea unui summit pe tema schimbării globale, 2015 Paris Climate Conference, ce va fi lansat luni în capitala pariziană - a început paşnic.

Dar ulterior, unii participanţi s-au încăierat cu ofiţeri de poliţie în Place de la Republique, călcând peste lumânările şi florile aşezate în memoria celor 130 de persoane ucise în cadrul atacurilor teroriste din Paris în 13 noiembrie.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a opri avansarea unor grupuri de persoane care aruncau cu diverse obiecte, inclusiv lumânări şi sticle, au declarat reprezentanţi ai poliţiei.

În plus, protestul a fost organizat în condiţiile în care cel puţin 500.000 de oameni au mărşăluit în 175 de ţări pentru a cere liderilor să îşi ia angajamente în vederea reducerii schimbării climatului, arată Huffington Post.

Grupul de campanie Avaaz estimează că 570.000 de oameni au ieşit pe străzi la nivel global, fiind cel mai mare marş împotriva schimbării climatice din istorie.

În Paris, unde protestul interzis a fost marcat de violenţe, unii participanţi au purtat măşti şi au avansat în grupuri, conform rapoartelor. Poliţia a tras de mai multe ori cu gaze lacrimogene asupra manifestanţilor pentru a-i dispersa.

Ministrul francez de Interne a declarat că 208 persoane au fost arestate, dintre care 174 ar putea fi acuzate pentru diverse infracţiuni. Nu au fost raportaţi răniţi.

După interzicerea protestelor, sute de perechi de pantofi au fost aşezate în Place de la Republique, sub forma unui protest simbolic şi a unui apel pentru încheierea unui acord în privinţa climatului.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că violenţele de duminică sunt “scandaloase”, atât pentru faptul că ele au fost cauzate de “elemente perturbatoare” care nu aveau legătură cu apărătorii mediului înconjurător, cât şi pentru faptul că Place de la Republique este o piaţă comemorativă pentru cele 130 de victime ale atacurilor din Paris.

Un binecunoscut grup care militează pentru protejarea mediului s-a distanţat de violenţe, susţinând că manifestanţii respectivi “nu sunt afiliaţi la mişcarea pentru climat.”

Într-o declaraţie, grupul 350.org a susţinut că manifestanţii violenţi au încălcat consensul de a nu se comite violenţe, asupra căruia a căzut de acord fiecare grup implicat în coaliţia pentru protejarea climatului.

Declaraţia a exprimat speranţa că Franţa nu va suprima şi mai mult libertăţile în timpul conferinţei de luni datorită acestui incident.

Între timp, în lume peste 10 ţări au fost martore la cele mai mari marşuri înregistrate vreodată împotriva schimbării climatului, conform Avaaz. Astfel, 140.000 de oameni au mărşăluit în Australia, 50.000 în Londra şi 20.000 de în Roma.

Un marş a avut loc şi în Sanaa, Yemen, în ciuda bombelor lansate de saudiţi în apropierea locului de începere a protestului, a susţinut Avaaz.

De asemenea, au avut loc proteste în India, în insulele din Pacific, în Senegal, Gambia, Coasta de Fildeş sau în Kenya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor