Razie pentru prinderea braconierilor kenyeni care au ucis o familie de elefanţi
alte articole
Pădurarii kenyeni au început o razie pentru prinderea braconierilor care au ucis o familie de 11 elefanţi într-unul din parcurile naţionale ale ţării, în week-end.
"Unul dintre cadavrele descoperite aparţine unui pui de elefant de circa două luni. Toate cadavrele prezentau răni prin împuşcare", a afirmat Kenya Wildlife Service într-o declaraţie emisă luni.
"Noi îi urmărim pe aceşti ucigaşi şi, deşi s-ar putea ascunde încercând să scape, îi vom găsi cu siguranţă", a declarat Wilson Korir, directorul zonei de conservare Tsavo, care găzduieşte circa 13 000 de elefanţi, conform Kenyan Broadcasting Corporation.
Korir a declarat că au fost trimise patrule terestre şi aeriene pentru a căuta braconierii, despre care se crede că s-ar ascunde în tufişuri. De asemeea, sunt utilizate şi patrule canine.
În Asia s-a înregistrat o explozie a cererii de fildeş de elefant, care este folosit pentru o serie de articole de lux. Şi coarnele de rinocer, care sunt utilizate în medicina tradiţională din Asia, sunt la mare căutare.
Dar cel mai recent incident i-a îngrijorat pe oficialii kenyeni.
"Nu am mai pierdut atât de mulţi elefanţi într-un singur incident de la începutul anilor 1980", a declarat Patrick Omondi, şeful programului pentru elefant al Kenya Wildlife Service, pentru AFP. "Acesta este un semnal clar că lucrurile se înrăutăţesc."
Omondi a relatat pentru agenţia de ştiri că braconierii s-au "înarmat cu mai multe tipuri de arme" pentru a ucide familia de elefanţi, adăugând că aceştia folosesc în mod normal puşti de asalt AK-47.
Potrivit New York Times, o jumătate de kilogram de fildeş aduce un câştig net de 1 000 de dolari, în Beijing, alimentând creşterea numărului de elefanţi ucişi în ultimii ani. Unele dintre bandele de braconaj aparţin grupurilor de rebeli, care se folosesc de fildeş pentru a-şi finanţa războaiele.
Anul trecut, peste 350 de elefanţi au fost ucişi de braconierii din Kenya, dar se crede că numărul ar putea fi mai mare deoarece braconierii scapă uneori de cadavrele elefanţilor. Şase pădurari au fost de asemenea ucişi.
Oficialii din Hong Kong au confiscat săptămâna trecută peste o tonă de fildeş expediat din Kenya.
În octombrie, autorităţile au găsit 214 colţi ascunşi într-un sicriu şi în nişte saci de îngrăşământ, care valorau peste 1 milion de euro, în Tanzania. Iar în mai 2012, 359 de colţi, care cântăreau 1,6 tone, au fost confiscaţi în Sri Lanka, ei fiind importaţi din portul kenyan Mombasa.
Rezidenţii din apropierea Tsavo, Kenya, cel mai mare ecosistem permanent care găzduieşte circa 13.000 de elefanţi, ar trebui să furnizeze pădurarilor kenyeni orice informaţii relevante, pentru a preveni uciderea mai multor elefanţi, a adăugat Korir.