Ciorbea, indignat de indignarea lui Iohannis. Avocatul Poporului reacţionează la critici

Acuzat de Iohannis că s-a grăbit să facă pe placul noii majorităţi atacând la CCR legea care i-a blocat accesul lui Dragnea spre postul de premier, Ciorbea se declară surprins de criticile ce i se aduc.
Ana Ion
06.01.2017

alte articole

Victor Ciorbea (Epoch Times România)
Ana Ion
06.01.2017

Criticat de şeful statului că, prin demersul de a ataca la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern ar putea deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi-a exprimat surprinderea faţă de acuzaţiile ce i s-au adus.

Cum afirmaţiile la adresa sa au fost făcute prin intermediul purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, Ciorbea şi-a exprimat "speranţa" că ele nu reprezintă punctul de vedere al şefului statului şi nici al reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale.

"Referitor la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale privind periculozitatea demersului de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001, Avocatul Poporului subliniază că argumentele de neconstituţionalitate vizează, în esenţă, principiul conform căruia reprezentanţii celor trei puteri ale statului trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii de integritate şi moralitate pentru ocuparea unei funcţii publice. Avocatul Poporului îşi exprimă opinia că este firesc ca, într-o societate democratică, o asemenea condiţie trebuie să existe în legătură cu toţi demnitarii unui stat", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului, citat de News.ro.

Ciorbea mai precizează, în comunicatul său că, prin demersul de sesizare a Curţii Constituţionale, nu a avut şi nu are alte interese decât acelea de a contribui la asigurarea unei legislaţii unitare, clare, coerente şi constituţionale, în acord cu tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte şi cu interesele poporului român.

Avocatul Poporului mai spune că petiţiile şi dezbaterile din spaţiul public, din decembrie 2016, cu privire la Legea 90/2001 au determinat instituţia să dispună analiza aspectelor semnalate, pentru a stabili dacă este necesară sau nu sesizarea din oficiu şi susţine că sesizarea CCR după învestirea actualului Guvern este "cea mai clară dovadă" că sesizarea Curţii Constituţionale nu a fost făcută pentru "a favoriza unul sau altul dintre actorii politici".

Reamintim că Avocatul Poporului a atacat joi, la CCR, legea 90/2001 care interzice condamnaţilor penal să acceadă la funcţii în Guvern. La scurt timp după acest gest, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui a transmis că Iohannis este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului vrea să fie pe placul noii majorităţi şi a avertizat că demersul lui Ciorbea "poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă."

"Preşedintele României este indignat de acţiunea din această dimineaţă a Avocatului Poporului, o acţiune cu un unic beneficiar", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor