Guvernul Grindeanu, învestit în Parlament, după audieri pe repede înainte

Guvernul PSD-ALDE a fost validat miercuri de parlamentari. Înaintea votului, noul premier a promis că va milita pentru o "Românie normală" în care politicienii (inclusiv PSD) să respecte ce au promis. Pe de altă parte, opoziţia acuză că Guvernul va lucra pentru Dragnea, nu pentru români şi că programul economic al PSD este falimentar pentru ţară.
Loredana Diacu
04.01.2017

alte articole

Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
04.01.2017
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Ulterior votului din Parlament, preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului.

***

Cu 295 de voturi ''pentru'' şi 133 de voturi ''împotrivă'', miniştrii cabinetului Grindeanu au fost validaţi miercuri în Parlament. Votul a fost secret, cu bile şi a venit după o serie audieri controversate în comisii, audieri care, potrivit opoziţiei, s-au derulat pe repede înainte şi în cadrul cărora noii miniştri au eludat întrebările care nu le-au convenit.

Aşa cum era de aşteptat, au votat pentru noul guvern, PSD, ALDE, UDMR şi minorităţile, în timp ce PNL, USR şi PMP au votat împotrivă. Odată creditaţi cu încrederea majorităţii din Parlament, cei 26 de miniştri vor depune jurământul la Cotroceni.

Anterior votului în plen, noul premier, Sorin Grindeanu, a vorbit despre "bunăstare", "investiţii" şi "promisiuni respectate" de către politicieni.

"Eu vă propun astăzi o altă ţintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. — din programul de guvernare) — România normală. Vă propun şi îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredinţaţi astăzi, dacă veţi vota în favoarea guvernului, să avem o altă ţară, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepţie, şi nu o regulă. Primul semn de normalitate e ca politicienii aleşi în funcţii publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale şi să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul cetăţenilor. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenţiei şi votului Parlamentului veţi regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de dl preşedinte Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români şi e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obţinut majoritatea în Parlament", a subliniat Grindeanu.

La rândul său, şeful pe linie de partid al lui Grindeanu, Liviu Dragnea, a vorbit şi el despre "datoria faţă de români şi respectarea promisiunilor" şi a dat asigurări că actul de guvernare nu se va face la partid.

Nu puteţi face în acelaşi timp scăderi de taxe şi creşteri de salarii şi pensii!”, a declarat, în contrapartidă, liderul PNL, Raluca Turcan. "Acest guvern se va ocupa cu prioritate de satisfacerea intereselor domnului Dragnea, de scăparea hoţilor şi a plagiatorilor", a afirmat Turcan.. (...) Lista guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feudă personală a unui şef abuziv, care vrea sa exercite puterea fix cum a exercitat-o la Teleorman”", a mai acuzat de la tribuna Parlamentului Turcan.

Nu aţi reinventat economia, nu aţi reinventat capitalismul, şi nici măcar populismul nu l-aţi reinventat. Dar, da, este adevărat, puteţi să-l duceţi la cote nebănuite”, le-a mai transmis Turcan, citat de news.ro, social-democraţilor.

Şi liderul USR, Nicuşor Dan a catalogat programul de guvernare drept unul populist şi falimentar pentru români:

"Credem că programul economic pe care ni-l propune PSD este unul falimentar pentru România. Pe de o parte, vorbeşte despre o creştere masivă a cheltuielilor, pe de altă parte previzionează total nerealist veniturile. Programul de guvernare nu poate să ducă decât la deficit, îndatorare şi inflaţie. De fapt, în spatele promisiunilor care sună bine, se amanetează viitorul României şi se îndatorează generaţiile viitoare.", a afirmat Dan, în discursul ţinut anterior votului.

Reamintim că în timp ce PSD a lansat promisiuni peste promisiuni, opoziţia a criticat dur atât retorica social-democraţilor cât şi modul în care au decurs audierile noilor miniştri.

"Doamne fereşte şi apără. Premierul desemnat vorbeşte non-stop despre o ţară normală. După ce PSD a guvernat 18 ani din 25, ei vorbesc despre o ţară normală? Cine a făcut-o anormală? E normal să audiezi un ministru în 30 minute pe ceas? Să votezi fără jenă pentru validarea unor deputaţi cu hotărâri definitive de incompatibilitate şi interdicţie de a deţine funcţiile publice?

Toţi cetăţenii vor simţi pe pielea lor "normalitatea" pe care o va aduce PSD şi ALDE. Va începe cu puţin zahăr (salarii mari, taxe mici) şi va continua cu inflaţie (salariul mare va cumpăra mai puţine decât un salariu mic), lipsa de investiţii (fără spitale bine dotate, fără firme puternice doar firme multe fără fond). În rest furt ca în codru, corupţie, dezbinare şi dezgust generalizat.

Sincer, sper să mă înşel şi să curgă peste tot miere şi lapte. Dar nu găsesc argumente logice pentru această variantă", scrie, pe Facebook, deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.

Potrivit opoziţiei, audierile în comisii au mers pe bandă rulantă iar PSD şi ALDE le-au ridicat mingi la fileu nominalizaţilor lui Dragnea. În schimb, la întrebările opoziţiei nu s-a răspuns, sau răspunsurile nu au atins fondul problemei. Miniştrii de Interne şi al Apărării Naţionale au fost audiaţi cu uşile închise, presa fiind scoasă din sală iar unii dintre viitorii conducători de ministere au avut discursuri care au siderat asistenţa. Astfel, ministrul Economiei şi-a propus să restructureze două companii care sunt în portofoliul Ministerului Energiei, ministrul Educaţiei a propus ca doctoratele plagiate să fie verificate de universităţile care le-au acordat, iar ministrul Justiţiei a declarat că o discuţie în Parlament pe marginea unei eventuale legi a amnistiei şi graţierii este de bun augur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor