Ce va face Ciorbea cu legea care-i interzice lui Dragnea să fie premier

Legea care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, intrată recent în atenţia Avocatului Poporului, mai are de aşteptat.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Decizia Avocatului Poporului cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea legii care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Executiv va fi luată după învestirea viitorului Guvern, a anunţat luni, în cadrul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Victor Ciorbea.

"În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit o serie de petiţii având ca obiect art. 2 din Legea nr. 90/2001. În acelaşi timp a constatat apariţia în spaţiul public a unor dezbateri politice cu privire la subiectul sus-menţionat.

În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic şi instituţional de învestire a viitorului Guvern", se arată în comunicatul citat.

Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor prevede că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. Legea îi blochează drumul spre Palatul Victoria şefului PSD Liviu Dragnea, posesor al unei condamnări definitive în dosarul "Fraudă de Referendum".

Decizia lui Ciorbea de a amâna demersul său legat de această lege vine la scurt timp după ce Dragnea a lăsat să se înţeleagă că a renunţat la ideea de a conduce în mod direct viitorul Guvern.