Pleşu: Dragnea e mai periculos decât Ponta. Camuflează prin "mustăceală", dar nici la el şmecheria nu e perfectă

La fostul premier Victor Ponta, toate defectele sunt la vedere, pe când succesorul său la şefia PSD Liviu Dragnea e mai puţin transparent, camuflează prin "mustăceală", dar nici la el şmecheria nu e perfectă, a opinat Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chirilă)

Prima conferinţă de presă organizată de PSD, după nominalizarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de premier al României, a fost stângăcie de ordin "tehnic", a remarcat scriitorul Andrei Pleşu, într-un articol intitulat "Politică şi bune maniere", publicat luni în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul.

"Am constatat de mai mult timp că dl Liviu Dragnea e mai periculos decît Victor Ponta. La Ponta, toate defectele (destul de banale, de altfel) sunt la vedere. Îţi dai seama din două vorbe, trei glumiţe şi patru impertinenţe cu cine ai de-a face. Dl. Dragnea e mai puţin transparent. Camuflează prin "mustăceală" (la propriu...). Dar nici la el şmecheria nu e perfectă. Şmecherul adevărat, şmecherul "de vocaţie" nu lasă să se vadă atât de limpede că e şmecher. Din contră. Se dă oblu, dincolo de orice calcule obscure, de intrigi şi ambiţii ascunse.

Or, dl Dragnea nu face niciun efort să-şi domine driblingul. E inversul dlui Iohannis. Nu vrea să se impună prin discreţie, concizie, simplitate. Vrea, ca la conferinţa de presă amintită, să ne transmită un mesaj de genul: "Atenţie! Marele mahăr sînt eu! Eu fac jocurile! Eu sînt "Bibicul"! Eu, nu băieţelul ăsta care se gudură, la ordin, pe lingă mine!" E un foarte prost început pentru dl Grindeanu", a precizat Pleşu.

În opinia scriitorului, lui Sorin Grindeanu îi va trebui un mare efort ca "să se emancipeze de sub tutela "şefului", să atenueze cât de cât beţia victoriei căruia "omul de la partid" nu i-a rezistat şi să guverneze în nume propriu", dar are totuşi un aliat - vanitatea dlui Dragnea.

"Ştiu, din experienţă, că vanitatea sfârşeşte prin a te prosti, prin a te micşora, prin a te face vulnerabil. Din păcate, toată această "titanomahie" se va petrece pe pielea noastră. (Şi apropo, nu e comic să aflăm că "programul de guvernare" al PSD e, "încă" străin nominalizatului? Că o să-l înveţe "pe parcurs"? Noi credeam, naivi, că e un program avut în minte, în lupta electorală, până şi de ultimul membru PSD din fundul ţării. Ei aş! Se pare că nu-l ştie cu adevărat decît dl Dragnea. "Partidul sînt eu!" declară, pe sub mustaţă, "preşedintele-Soare"…)", a mai comentat Pleşu.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.