Cioloş: Regimul comunist a promovat minciuna la rang de guvernare şi noi am continuat după 89 (video)

Avem nevoie de curaj, de asumare individuală dar şi de o nouă generaţie politică pentru a pune, la nivel societal, adevărul în locul minciunii, a atras atenţia premierul Dacian Cioloş.
Andrei Pricopie
26.11.2016

alte articole

Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
26.11.2016

Istoricul Neagu Djuvara spunea că cel mai mare rău pe care regimul comunist l-a făcut societăţii româneşti a fost minciuna, promovată la rang de guvernare şi înrădăcinată în toate sistemele vitale, minciuna care, în opinia premierul Dacian Cioloş, a instituit frică, intoleranţă, duplicitate.

„Avem nevoie de curaj, de asumare individuală dar şi de o nouă generaţie politică pentru a pune, la nivel societal, adevărul în locul minciunii, pentru a înţelege că responsabilitatea, încrederea, pro-activitatea, toleranţa, umanitatea şi solidaritatea aparţin firescului, normalităţii. Împreună, trebuie să reaşezăm România pe aceste valori.

Am vorbit despre toate acestea acum două seri, cu prilejul lansării cărţii "Mentalitate deschisă" editată de Institutul Dezvoltării Personale. Am simţit nevoia să subliniez cât de importantă este o astfel de mentalitate, pentru a construi împreună o altfel de Românie”, a scris vineri, pe contul său de Facebook, Dacian Cioloş.

Vă prezentăm mai jos o parte din discursul susţinut de premier la evenimentul respectiv, discurs care poate fi urmărit integral în materialul video.

Miunciunea ca mod de guvernare

„Încă de pe vremea comunismului s-a sădit în minte faptul că minciuna sau neadevărul poate să fie un mod de a guverna. A nu spune adevărul înseamnă a te salva pe tine însuţi, înseamnă a te proteja şi nu contează efectul pe care îl are faptul că spui neadevărul atâta vreme cât te protejezi. Şi cred că în acel moment a început să se construiască un individualism nociv în care fiecare încerca să se protejeze pe sine şi relaţia cu ceilalţi nu era una de încredere ci era una de convieţuire, supravieţuire.

Şi lucrul acesta, chiar dacă am clamat sus şi tare în decembrie 89 şi după aceea libertatea, este o libertate pe care nu ne-am asumat-o individual pentru că am continuat acelaşi comportament individual care s-a răsfrânt asupra modului în care societatea a evoluat şi modul în care societeatea s-a comportat, sau noi ca şi grup social să spun aşa ne-am comportat. Şi am continuat să construim pe minciună, sau pe neadevăr ca să nu fiu atât de dur.

Am constinuat să construim pe neadevăr inclusiv ceea ce noi am considerat că este democraţie. Democraţia, prin intermediul instrumentelor de lucru să spun – partidele politice – şi apoi a instrumentelor instituţioanle – Parlamentul şi chiar Guvernul. Şi am consfinţit cumva faptul că a face politică înseamă să spui ce le place celorlalţi să audă şi nu să spui adevărul, nu să fii sincer. Şi mai mult decât atât – a fi sincer înseamnă o slăbiciune în politică pentru că poţi să fii atacat.

Şi am construit cariere, ca să spun aşa, în politică urcând pe teama oamenilor, pe neîncrederea oamenilor, sădind frica, sădind îndoiala, sădind mânia şi ura şi în felul acesta mobilizăm oamenii. Uitaţi şi când vorbim de pregătirea alegerilor şi vrem să mobilizăm oamenii la vot e interesant dacă discutaţi cu sociologii – o să vă spună că e mult mai uşor să mobilizezi oamenii atunci când creezi o stare de teamă sau o stare de ură, de mânie împotriva cuiva. Şi se construiesc campanii împotriva cuiva şi nu pentru a promova ceva, pentru a promova o idee.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor