Macovei: Nu ajunge să facă închisoare, trebuie luaţi banii. Omul ăla poate iese chiar mai bogat de acolo
alte articole
Guvernul Cioloş nu trebuie să plece înainte să transpună în legislaţia românească, prin ordonanţă de urgenţă, Directiva privind confiscarea extinsă, a opinat, într-un interviu acordat publicaţiei Revista 22, fostul ministru al Justiţiei şi actual europarlamentar, Monica Macovei.
"Am crezut că la un moment dat politicienii sau oligarhii sau cei care ne bagă mâna în buzunar şi se ating de banii publici vor spune: gata, nu mai merge, avem un sistem, avem instituţii tari, ne prind, nu mai merge. Or, constat că ei nu spun asta, ei caută mijloace tot mai sofisticate prin care să nu fie ascultaţi, să nu fie prinşi.
Sau schimbă legile, cum a fost "marţea neagră", când parlamentarii au votat să se scoată un sfert din Codul Penal, tot ce înseamnă infracţiune de serviciu, adică dacă ei comiteau un fals, pentru ei nu era fals, dacă ei comiteau un act de corupţie, pentru ei nu era infracţiunea de corupţie", a precizat Monica Macovei.
Potrivit europarlamentarului, în aceste condiţii, în care vedem ce se întâmplă în Parlament şi cum aleşii poporului fac orice ca să scape ei, cum modifică de exemplu conflictul de interese sau alte infracţiuni ca să scape ei, "vă daţi seama că nu vor vrea să le fie confiscate bunurile".
Având în vedere acest context, fostul ministru al Justiţiei consideră că în acest moment este nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă.
Mizele Directivei
"În primul rând, luarea banilor încă de la începutul investigaţiei penale de la cei bănuiţi de comiterea de infracţiuni. Punerea banilor sau a bunurilor sub sechestru, ca apoi să ai ce confisca dacă judecătorul dispune confiscare. Miza este foarte mare, pentru că vorbim de miliarde de lei sau, vorbind de Europa, de miliarde de euro. Un proces nu se încheie decât atunci când s-a executat şi hotărârea de confiscare.
Dacă s-a terminat procesul şi condamnatul are de plătit un milion de euro şi e sărac lipit la sfârşitul procesului, nu poţi să-l execuţi. Punerea sub sechestru a bunurilor imediat de la începerea cercetărilor de asta este importantă, ca banii să poată fi confiscaţi. Nu ajunge să facă închisoare, trebuie luaţi banii. Fiindcă banii rămân afară şi creează noi circuite de bani murdari, cum e crima organizată, şi omul ăla poate iese chiar mai bogat din închisoare.
Şi doi, cred că unii îşi fac şi socoteala că or să stea câţiva ani la închisoare, dar rămân cu banii şi îşi asigură următoarele generaţii din punct de vedere financiar. Deci, oriunde ar fi banii sau bunurile, peste frontiere, oriunde ar fi ei duşi, ascunşi, ei trebuie sechestraţi, tocmai ca să nu se piardă, şi apoi confiscaţi", a explicat Monica Macovei.
Pentru a citi integral interviul acordat de Monica Macovei intraţi aici.