Guvernul Cioloş 2 - varianta politică, un proiect mare PNL

Liberalii şi-ar dori un proiect politic împreună cu Dacian Cioloş care ar presupune susţinerea acestuia pentru un nou mandat de premier, a anunţat preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.
Cristian Buşoi
Cristian Buşoi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Chiar dacă este "aproape exclus" ca premierul Dacian Cioloş să candideze la alegerile parlamentare din iarnă pe listele PNL, liberalii ar putea să-l susţină în continuare pe actualul premier în fruntea unui viitor guvern politic, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

"Au fost nenumărate semnale publice şi nepublice că domnia sa e foarte hotărât să nu candideze pe lista niciunui partid la aceste alegeri. Discuţia legată de o candidatură la PNL în acest moment este puţin probabilă. E aproape exclus să se întâmple acest lucru. Asta nu înseamnă în continuare că şi fără a fi candidat pe listele PNL nu poate exista un proiect politic împreună cu domnul Cioloş care să însemne o susţinere a domniei sale de a continua ca şi premier cu un guvern politic, nu cu un guvern de tehnocraţi, aşa cum e normal şi aşa cum, de altfel, există şi aşteptarea publică după alegerile parlamentare.

De la bun început s-a spus că acest guvern are un mandat limitat până la alegeri, strict datorită situaţiei din noiembrie 2015, când era nepotrivit să se aşeze un guvern politic după ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, după nemulţumirea oamenilor, după toate lucrurile din acel moment", a declarat Cristian Buşoi, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PNL Bucureşti, liberalii îşi doresc ca, în urma parlamentarelor, să se constituie în jurul lor un guvern politic de centru-dreapta.

"Întotdeauna în guvernele politice au existat unul-doi miniştri tehnocraţi. La Justiţie, la Externe, la Fonduri europene uneori — de-a lungul celor 25 de ani s-a întâmplat. Asta nu înseamnă, însă, că imensa majoritate a miniştrilor nu trebuie să fie oameni politici. Trebuie să fie oameni politici pentru că altfel va fi foarte complicat ca timp de patru ani de zile să ducă la îndeplinire un proiect", a punctat Cristian Buşoi.

Legat de cooptarea unora dintre miniştrii tehnocraţi în echipa PNL pentru parlamentare, şeful PNL Bucureşti a explicat că liberalii sunt deschişi şi că au anunţat acest lucru "şi public, şi în privat".

"Urmează să se decidă să vină. Evident că nu putem să facem rugăminţi publice, nu putem să dăm nume, nu putem să facem asta prin intermediul presei. Dacă dintre miniştrii care se simt apropiaţi de viziunea şi ideologia PNL există dorinţa în rândul unora dintre domniile lor să se alăture proiectului PNL, deschidere există, doar că trebuie să vină. Sunt trei-patru miniştri care ar putea veni alături de PNL", a adăugat Cristian Buşoi.