Cioloş: Dacă vrem ca ţara să arate într-un anumit fel trebuie să ieşim la vot. Neparticiparea are consecinţe
alte articole
Faptul că unul participă la vot şi alţii şapte nu, acela unu va lua decizia prin modul în care el pune buletinul ăla de vot, va lua decizia şi pentru ceilalţi şapte care stau acasă. Neparticiparea la vot este o alegere care are consecinţe, a atras atenţia premierul Dacian Cioloş într-un interviu acordat vloggerului Mikey Haş.
Întrebat de ce ar trebui un tânăr de 20 de ani să fie interesat de politică şi, mai specific, de ce ar trebui să fie interesat de alegerile parlamentare de duminică, premierul a replicat:
"Nu trebuie să vină la vot pentru că e interesat de politică. Şi ăsta e un lucru important. Nu trebuie să aibă cineva impresia că decizia în conducerea ţării e doar treaba politicienilor şi că noi stăm acasă şi criticăm sau mai ieşim în stradă din când în când. Dacă noi vrem să arate ţara într-un anumit fel e şi treaba noastră. Sigur că multă lume spune: hai domnule, nu mă lua cu chestia asta, mă duc 10 minute, votez acolo oameni pe care nu îi ştiu şi îmi spui că schimb ţara.
Chiar şi neparticiparea la vot e o alegere, o hotărâre, şi are consecinţe. Dacă cineva are impresia că fac ceva dacă mă duc la vot şi dacă nu mă duc, asta e, nu se întâmplă nimic - se întâmplă ceva. Pentru că absenţa la vot are ca şi consecinţă faptul că atunci o minoritate foarte redusă decide pentru toţi ceilalţi".
Potrivit premierului, românii trebuie să înţeleagă faptul că Parlamentul oricum se alege, pentru că aşa este sistemul democratic, ţara trebuie condusă. Deci oamenii aceia care spun că reprezintă 18-20 de milioane de locuitori oricum vor fi aleşi, dar nu e totuna să fie aleşi de 2-3 milioane sau de 10–15-18 milioane de oameni, câţi au drept de vot.
"Şi faptul că unul participă la vot şi alţii şapte nu, ăla unu va lua decizia prin modul în care el pune buletinul ăla de vot, va lua decizia şi pentru ceilalţi şapte care stau acasă. Şi atunci ştiţi, pe perioada de patru ani, când te supără ceva ieşi în stradă şi îi înjuri pe ceilalţi, trebuie să te gândeşti că ai avut un moment când ai fi putut influenţa.
Sigur, dacă iei singur, individual – ce contează un vot la 18 milioane?! – dar acum hai să fim serioşi, noi toţi funcţionăm în grup, în gaşcă, în echipă, avem prieteni. Şi măcar acum e momentul să discutăm: domnule, hai să mă uit la ăştia. Mai ales că e de unde alege acum. Sunt pe listele câtorva partide oameni noi", a explicat Cioloş.
Premierul şi-a exprimat încrederea că fiecare om, mai ales cei tineri, ştiu să facă alegerile, sunt suficient de dezgheţaţi, au văzut lumea direct sau pe internet, au simţul acesta al responsabilităţii chiar dacă nu-şi dau seama.
"Eu sunt convins că fac alegerile care sunt bune din perspectiva lor, dar important este să le facă, să le asume, pentru că cel mai rău lucru este să nu faci nimic. Vedeţi, ca şi viaţa, oricum vremea trece chiar dacă nu faci nimic şi stai într-un colţ", a adăugat Cioloş.