Cioloş: Trebuie să evităm riscul unei falii între două Românii

Marea provocare pentru viitorul guvern şi partidele politice va fi să reducă riscul de falie între România celor care îşi doresc schimbare, integritate, politicieni noi şi oneşti, şi România celor care continuă să voteze personaje controversate.
Loredana Diacu
06.12.2016

alte articole

Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
06.12.2016

Provocarea cea mai mare în perioada ce va urma alegerilor va fi să se evite crearea unei falii între "două" Românii, cea care acceptă să voteze persoane controversate şi acea Românie care îşi doreşte schimbare, reforme şi integritate, a declarat marţi premierul Cioloş, la dezbaterea "Proiectul de ţară, între politică şi tehnocraţie", organizată de Grupul de Dialog Social.

"Provocarea cea mai mare pentru noi, în perioada care vine, este să evităm şi să reducem pe cât posibil riscul unei falii între două Românii, între acea parte din România care, din diferite motive, care pot fi discutate, obiective sau subiective, acceptă să voteze astfel de oameni (persoane controversate, cu dosare penale etc.) şi acea parte a României care îşi doreşte schimbare, care îşi doreşte reforme şi care îşi doreşte aplicarea unor criterii de integritate, de bun simţ, care nu pot fi legiferate şi nu e cazul să fie legiferate. Provocarea cea mai mare pentru un viitor guvern şi pentru partidele politice este să contribuie la eliminarea sau măcar la reducerea acestui risc de falie, care poate fi creat în mod artificial prin comportamentul pe care îl au forţele politice", a declarat premierul, citat de Agerpres.

Dacian Cioloş a reiterat promisiunea că, dacă va fi să formeze şi să conducă un nou Guvern, nu va accepta oameni cu probleme de integritate, la fel cum a procedat şi cu Executivul pe care l-a condus până acum.

"În mod clar, pentru mine, într-un Guvern pe care l-aş conduce sau din care aş face parte, în măsura în care aş avea un cuvânt de spus - şi clar ca şi prim-ministru cred că aş avea un cuvânt de spus — nu aş putea să accept să lucrez cu persoane asupra cărora planează acest gen de suspiciuni rezonabile şi acesta este principiul pe care l-am şi aplicat şi în acest an. (...) Aceleaşi principii, care de altfel sunt explicate şi în platformă (România 100 - n.r.), le-aş aplica şi la un Guvern pe care l-aş conduce cu atât mai mult cu cât el ar fi susţinut de partide şi, în accepţiunea mea, un Guvern nu se poate constitui doar prin impunerea anumitor oameni de către partide spunând această persoană cu numele şi prenumele acesta trebuie să facă parte din Guvern. Cred că şi prim-ministrul trebuie să aibă un cuvânt, chiar ultimul cuvânt asupra persoanelor, respectiv asupra indivizilor — nu vorbesc aici de proporţii, de reprezentare a unui partid sau altul în funcţie de negocierile din eventuala coaliţie sau alianţă -, dar asupra persoanelor şi nu numai pentru a mă asigura de integritatea lor, dar şi pentru că din punctul meu de vedere Guvernul trebuie să fie o echipă", a explicat şeful Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor