Cioloş: Ponta e patriot acasă, la Bruxelles e mai ascultător. A înghiţit pe nemestecate ce a dat Comisia Europeană

Guvernul Ponta a cam înghiţit aşa, pe nemestecate, mai multe condiţionalităţi ex-ante cerute de cei de la Comisia Europeană, deşi multe dintre ele nu aveau niciun rost să fie impuse, a acuzat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Guvernul Ponta nu a pregătit proiecte pentru a permite absorbţia fondurilor europene în acest an, dar în schimb "a înghiţit pe nemestecate" mai multe condiţionalităţi ex-ante cerute de cei de la Comisia Europeană, a atras atenţia joi seara, la Realitatea TV, premierul Dacian Cioloş.

"Tot cei care ne-au lăsat ce ne-au lăsat, au început să spună 'nu avem absorbţie anul acesta de fonduri europene'. Păi nu aveam cum să avem absorbţie pentru că nu au fost proiecte pregătite, pentru că dacă am fi vrut să avem absorbţie anul acesta ar fi trebuit să existe proiectele europene. Ar fi trebuit să fie acreditate agenţiile, autorităţile de management. Ar fi trebuit să fi rezolvat problemele cu condiţionalităţile ex-ante. Tot Guvernul precedent le-a negociat cu Comisia Europeană.

De fapt, e mult spus le-a negociat pentru că, de fapt, le-a înghiţit aşa cum le-au dat cei de la Comisie. A trebuit noi să negociem. Patriotul (Ponta — n.r.) e patriot acasă, acolo e mai ascultător. Guvernul la vremea aceea a cam înghiţit aşa, pe nemestecate, ceea ce s-a dat de la Bruxelles şi noi am venit anul acesta şi pe multe aceste măsuri am explicat Comisiei că multe dintre cele ce le-au cerut nu are niciun sens să le ceară pentru că nu aduc nimic în plus", a precizat Cioloş, citat de Agerpres.

Legat de plata subvenţiilor în agricultură, şeful Executivului a admis că au fost întârzieri, dar a ţinut să evidenţieze că această situaţie a fost cauzată tot de acţiunile Guvernului Ponta.

"Dacă am fi vrut să plătim la timp anul ăsta subvenţiile, Guvernul ar fi trebuit să lanseze licitaţia pentru firma care să revadă softul la Agenţia de Plăţi. Şi domnul Ponta şi Guvernul au vorbit mai mult decât să facă şi au vorbit chiar mai mult după ce n-a mai fost la guvernare, criticând întârzieri datorate exact modului în care au guvernat", a explicat Cioloş.

În ceea ce priveşte criticile pe care le-a adus Liviu Dragnea legate de politica în domeniul agricol, premierul a aprecizat că şeful PSD s-ar putea să nu cunoască exact mecanismele din aceast sector.

"Nu ştiu cât cunoaşte domnul Dragnea, dânsul mai aude aşa ce-i mai suflă în ureche unul sau altul despre agricultură, dar nu ştiu cât cunoaşte dânsul exact care sunt mecanismele", a punctat Cioloş.