Ciocniri între poliţişti şi imigranţii blocaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia

Poliţia mecedoneană a folosit gaze lacrimogene împotriva a sute de imigranţi, în principal pakistanezi, care au încercat să patrundă miercuri în ţara balcanică dinspre Grecia, cerând să li se permită să ajungă în ţările mai bogate din nordul Europei.
Ofiţeri de poliţie macedoneni opresc imigranţii să treacă graniţa dintre Grecia şi Macedonia în apropiere de localitatea macedoneană Gevgelija, 2 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.12.2015

Aproximativ 1.500 de pakistanezi, marocani şi iranieni sunt blocaţi în teritoriul neutru dintre Grecia şi Macedonia de mai multe săptămâni, după ce statele balcanice care nu fac parte din UE au început să filtreze imigranţii şi să ofere trecere liberă doar refugiaţilor din Siria, Irak şi Afganistan.

Protestele au început să se amplifice în rândul imigranţilor disperaţi care locuiesc de o perioadă de timp în tabere improvizate şi în corturi, în apropierea localităţii elene de frontieră Idomeni, în condiţii de temperaturi foarte scăzute.

Violenţele de miercuri au izbucnit după ce aproximativ 200 de persoane au fost oprite să treacă graniţa şi au început să meargă pe jos o distanţă de câţiva kilometri, de-a lungul unui gard de frontieră nou ridicat, căutând o intrare alternativă.

Poliţia mecedoneană a tras cu gaze lacrimogene asupra imigranţilor, încercând să ţină mulţimea la distanţă. De asemenea, un ofiţer de poliţie a tras câteva focuri de avertizare în aer, conform Reuters.

Miercuri seara, aproximativ 500 de imigranţi blocaseră trecerea refugiaţilor, în semn de protest, scandând: “Dacă noi nu trecem, nimeni nu trece!”. Poliţia a stat de pază şi în tot acest timp au continuat să sosească la graniţă autobuze pline cu imigranţi şi refugiaţi care au ajuns în alte oraşe în zilele recente.

Tensiunile erau ridicate încă din weekend, când un imigrant, aparent marocan, s-a electrocutat şi a suferit arsuri grave după ce a încercat să se urce pe un vagon de tren.

Peste 800.000 de oameni, majoritatea fugind de războaie, persecuţie şi sărăcie din Orientul Mijlociu, au sosit în Europa până acum în acest an. Continentul se luptă să facă faţă cu acest val fără precedent de imigranţi şi refugiaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor