Merkel: Cameron nu pune în pericol libertatea de mişcare în UE
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că este încântată de faptul că premierul britanic David Cameron a susţinut libera circulaţie pentru muncitorii din UE în planurile dezvăluite săptămâna trecută privind drepturile imigranţilor.
Cameron a prezentat vineri, 28 noiembrie, un plan pentru restricţionarea accesului imigranţilor din UE la serviciile de asistenţă socială, dar nu a propus plafoane sau cereri ca să i se permită Marii Britanii să oprească fluxurile de imigranţi dacă se consideră că un număr prea mare de oameni se stabileşte în această ţară.
Conform regulilor UE privind libera circulaţie, cetăţenii din UE sunt îndreptăţiţi să lucreze oriunde în cadrul blocului comunitar. Acest lucru a făcut ca sute de mii de cetăţeni din UE să vină să lucreze în Marea Britanie, a cărei economie înregistrează cel mai rapid ritm de dezvoltare din grup.
Luând cuvântul la o conferinţă de presă la Berlin, Merkel a subliniat faptul că libertatea de mişcare a fost un pilon esenţial pentru Uniunea Europeană. “Suntem încântaţi că acest lucru nu a fost desconsiderat de premierul britanic”, a declarat aceasta.
“Propunerile care au fost prezente acum trebuie discutate în detaliu”, a adăugat Merkel, spunând că Germania şi Comisia Europeană vor analiza îndeaproape propunerile lui Cameron.
Mass media britanică a declarat că premierul Cameron a dat înapoi în privinţa aplicării unei restricţii asupra numărului de muncitori din UE în Marea Britanie după intervenţia cancelarului german, care a avertizat că o astfel de măsură ar fi ilegală.
Londra a negat faptul că Merkel l-ar fi forţat pe Cameron să îşi modifice planurile.
Ţinând cont că sondajele indică faptul că imigraţia este o problemă principală pentru alegătorii britanici, Cameron este presat să acţioneze mai dur în această privinţă înaintea alegerilor parlamentare din luna mai a anului viitor.
Cameron consideră ca imigranţii din UE care lucrează în Marea Britanie ar trebui să aştepte 4 ani pentru a avea acces la serviciile sociale, iar imigranţii din UE care nu lucrează să nu fie eligibili pentru niciun fel de ajutor.
Premierul britanic a mai declarat că planurile sale vor avea nevoie de o schimbare a reglementărilor Uniunii Europene – un pas criticat de alţi lideri UE – dar nu a fost clar de ce ar fi necesară o astfel de schimbare.