Londra ar putea interzice temporar combatanţilor islamişti britanici să se întoarcă acasă

Premierul britanic David Cameron
Premierul britanic David Cameron (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Marea Britanie ar putea interzice temporar islamiştilor britanici care merg să lupte pentru militanţii din Irak şi Siria să se întoarcă acasă, a anunţat BBC citând o sursă guvernamentală, informează Reuters.

Britanicii suspectaţi de a fi implicaţi în terorism ar putea să-şi păstreze cetăţenia, dar ar fi împiedicaţi să se întoarcă în ţară pentru o perioadă de timp.

Sursa guvernamentală a declarat că propunerea este una din mai multe luate în considerare şi că 'detalii ale pachetului sunt în curs de finalizare' şi ar fi anunţate de primul ministru David Cameron luni.

'Anterior, gama noastră de puteri pentru a preveni întoarcerea în Marea Britanie era aplicată numai cetăţenilor străini, cu dublă cetăţenie sau cetăţenilor naturalizaţi', potrivit sursei.

Guvernul caută de asemenea modalităţi de a face mai greu pentru potenţialii combatanţi să călătorească în străinătate, făcând mai uşor pentru autorităţi să le retragă paşapoartele prin măsuri suplimentare temporare de confiscare la frontieră.

Cameron a declarat săptămâna trecută că va prezenta noi legi luni pentru a face mai dificil pentru britanici să se ducă să lupte în Siria şi Irak şi pentru a aborda radicalizarea printre cei 2,7 milioane de musulmani din Marea Britanie.

Marea Britanie a ridicat alerta de terorism vineri la al doilea cel mai ridicat nivel, în timp ce Cameron a declarat că grupul Statul Islamic din Siria şi Irak reprezintă până acum cel mai mare risc de securitate pentru ţară.