Cine l-a ucis pe Otzi, omul zăpezilor, în urmă cu 5.300 de ani?
alte articole
Otzi, aşa cum a fost botezat omului zăpezilor (omul gheţarilor) mumificat descoperit în Alpi în apropierea graniţei dintre Austria şi Italia, ar fi fost răpus de o săgeată în spate acum 5.300 de ani.
Săgeata i-ar fi lovit o arteră principală şi probabil că pierderea mare de sânge i-a provocat moartea în doar câteva minute. Trupul său a fost păstrat în gheaţă, devenind una dintre mumiile cele mai vechi şi mai bine conservate de pe Pământ.
Otzi a fost descoperit în 1991 şi după 10 ani, oamenii de ştiinţă au găsit vârful săgeţii adânc înfipt în umăr. Dar numai în ultimele luni cercetătorii, conduşi de un detectiv de poliţie, au început să se concentreze pe modul în care Otzi a fost ucis cu săgeata.
A fost crimă? Şi cine l-ar fi putut ucide?
Angelika Fleckinger, directoarea Muzeului de Arheologie din Tirolul de Sud, Italia, unde este expus corpul lui Otzi, a decis să cheme un profesionist pentru a investiga cazul.
Alesul a fost inspectorul şef al poliţiei din München, capitala landului Bavaria din Germania, detectivul Alexander Horn, care este, de asemenea, şi şef de analiză comportamentală la poliţia bavareză. Horn a relatat că cererea l-a lăsat un pic nedumerit.
„A fost amuzant, deoarece atunci când directoarea m-a întrebat dacă mă ocupam de 'cold cases' sau 'cazuri reci', sintagma care desemnează în limba engleză cazurile nerezolvate, am spus da”, a declarat detectivul Horn pentru BBC. Numai că era vorba despre un caz considerabil de rece.
„Cele mai uzuale cazuri nerezolvate sunt de acum 20 sau poate 30 ani, dar mi s-a cerut să investighez ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 5.300 de ani”, a afirmat acesta.
Iniţial, Horn nu credea că ancheta ar putea scoate ceva la lumină.
„M-am gândit că probabil corpul se afla într-o stare foarte proastă. Dar, la puţin timp după aceea am aflat că era într-o stare perfectă, chiar mai bună decât unele organisme cu care lucrez eu în prezent”, a relatat Horn pentru aceeaşi publicaţie.
În afară de faptul că a putut vizita locul crimei din Alpi, Horn s-a bazat şi pe cercetările ample efectuate în ultimii 25 de ani asupra corpului lui Otzi, care includ o analiză detaliată a conţinutului din stomac şi leziunile de pe corpul acestuia.
Ambele au fost cheia pentru a dovedi teoria inspectorului de poliţie german: „Se pare că a fost o crimă”. Ambuscadă.
Se pare că criminalul l-ar fi luat prin surprindere pe Otzi. „Probabil săgeata care l-a lovit pe Otzi a fost lansată de la o distanţă considerabilă, aproximativ 30 de metri.”
Potrivit detectivului Horn, toate sunt indicii că Otzi era nepregătit când s-a întâmplat, nu era în poziţie de apărare sau de atac.
„Aproximativ cu o jumătate de oră înainte de moartea sa, el se odihnea pe acest gheţar. Mâncase un prânz bun şi nu părea grăbit sau fugind de ceva.”
Un alt indiciu important a venit de la o leziune de la mâna dreaptă a lui Otzi, o rană primită cu una sau două zile înainte de moartea sa, probabil, în timpul unei lupte.
„Este o leziune pe care o putem defini ca o rană de apărare activă clasică. Este ca şi cum cineva te ameninţă cu un cuţit să te înjunghie şi apuci cuţitul pentru a încerca să-l eviţi.”
Otzi nu are alte leziuni defensive, astfel că pentru detectivul Horn rezultă că a câştigat prima luptă, care a avut loc, eventual, în vale. „Credem că ceea ce s-a întâmplat pe gheţar este, probabil, continuarea acestei lupte care a avut loc cu aproximativ o zi şi jumătate înainte.”
Probabil, după ce a constatat că este foarte greu de învins în luptă, ucigaşul lui Otzi l-a urmărit pe furiş pe munte şi l-a ucis. Gheţarul „este o zonă foarte îndepărtată, nu este un loc în care se puteau întâlni din întâmplare”.
Dar cine a fost agresorul şi care au fost motivele uciderii lui?
Detectivul Horn indică faptul că infractorul nu i-a furat lui Otzi toporul de cupru sau alte posesiuni ale sale, astfel încât este puţin probabil că a fost o crimă pentru profit. Speculează că a fost, probabil, din cauza „unei emoţii personale puternice“.
„Nu vom şti niciodată dacă a fost vorba de ură, gelozie sau răzbunare”, sau toate laolaltă.
Directoarea Angelika Fleckinger de la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud, s-a declarat foarte mulţumită de progresul în dezvăluirea marelui mister al morţii lui Otzi.
Dar detectivul Horn nu este prea mulţumit. „Nu cred că vom fi în măsură să rezolvăm vreodată acest caz”, spune el.
Vinovatul „a scăpat şi acest lucru nu-mi place pentru că eu sunt responsabil de anchetă”, spune el cu un zâmbet crispat.
„Nu-mi place faptul că nu se face dreptate.”
Otzi sau mumia omului zăpezilor (omul gheţarilor)
Numele său oficial este „Omul din (localitatea) Hauslabjoch”. Alte nume sunt „Omul din gheţar”, „Mumia din (muntele) Similaun” şi „Bărbatul din Similaun”. Este vorba despre un corp de bărbat mumificat care a trăit la sfârşitul neoliticului, respectiv la începutul epocii cuprului, acum circa 5.300 ani. Corpul, care a fost găsit la 3.210 m altitudine într-un gheţar din Alpii Ötztal, este foarte bine păstrat şi este aproape complet, inclusiv îmbrăcămintea, încălţămintea şi armele de corp din acea vreme. Bărbatul a ajuns la vârsta de circa 46 de ani. Şi, aşa cum spune detectivul Horn se pare că a fost ucis mişeleşte străpuns de o săgeată adversă.
Actualmente este expus publicului în muzeul arheologic din oraşul italian Bolzano în Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud.