Tatuajele unei mumii egiptene uimesc experţii (video)
alte articole
Pe o mumie egipteană datând de acum mai bine de 3.000 de ani s-a descoperit un număr mare de tatuaje cu simboluri sacre, care, probabil, serveau la scoaterea în evidenţă a puterilor religioase ale femeii.
Tatuajele sunt şi în ziua de astăzi un „accesoriu” foarte la modă. Tatuajele sunt practicate de mii de ani în anumite culturi iar în altele sunt un subiect tabu. De fapt, în prezent, ele înregistrează cea mai mare popularitate de care s-a bucurat vreodată acest tip de pictură pe trup.
Dar tatuajele de acum 3.000 de ani - despre care s-a publicat recent - sunt primele descoperite într-o mumie din Egiptul dinastic în care sunt desenate obiecte reale: printre acestea se află flori de lotus desenate pe şoldurile mumiei, vaci pe braţe şi babuini pe gât. Numai câteva mumii antice egiptene prezintă tatuaje şi acestea nu sunt altceva decât modele de puncte sau liniuţe.
Printre aceste noi tatuaje sunt proeminente unele numite ochiul "Wadjet", care îi împodobesc gâtul, umerii şi spatele, şi conform cercetătorilor, reprezintă, probabil, simboluri de protecţie împotriva răului.
"Din orice unghi te uiţi la această femeie, o pereche de ochi divini îţi întorc privirea", declară Anne Austin, bioarheolog la Universitatea Stanford din California, care a prezentat rezultatele la o reuniune a American Association of Physical Anthropologists (AAPA).
Austin a descoperit tatuajele în timp ce examina mumiile pentru Institutul Francez de Arheologie Orientală, ce desfăşoară activităţi de cercetare în Deir el-Medina - sat unde au locuit meşterii antici care au lucrau la mormintele din apropierea Văii Regilor, informează situl web nature.com.
Analizând un trup fără cap şi braţe, care datează din 1300-1070 î.Hr., Austin a observat urme la nivelul gâtului. La început, a crezut că era pictat, dar analizându-l în detaliu, şi-a dat seama că, de fapt, erau tatuaje.
Austin ştia despre tatuaje descoperite în alte mumii folosind imagini în infraroşu (care analizează mai profund în piele decât imaginile cu lumină vizibilă). Cu ajutorul iluminării în spectrul infraroşu şi a unui senzor infraroşu, Austin a realizat că mumia de la Deir el-Medina are mai mult de 30 de tatuaje, inclusiv unele estompate de răşinile utilizate în mumificare, care erau invizibile cu ochiul liber.
Tatuajele identificate până în prezent poartă o semnificaţie religioasă puternică. Multe, cum ar fi vacile, sunt asociate cu zeiţa Hathor, una dintre divinităţile cele mai proeminente din Egiptul antic. Simbolurile de pe gât şi braţe s-ar putea să fi fost destinate să-i ofere femeii o notă de putere magică în timp ce cânta sau dansa în timpul ritualurilor Hathor.
Unele tatuaje sunt mai şterse decât altele, deci este probabil să fi fost făcute în perioade diferite. Acest lucru ar putea sugera că situaţia femeii din punct de vedere religios a crescut odată cu vârsta, afirmă Austin.