Cinci lucruri care trebuie ştiute despre noul premier francez, Jean-Marc Ayrault

Jean-Marc Ayrault este noul premier francez numit de preşedintele Hollande. El a devenit astfel al 19-lea premier al celei de-a V-a Republici Franceze. Săptămânalul L'Express îi face portretul scoţând în evidenţă cinci trăsături de caracter.
Jean-Marc Ayrault, noul premier francez numit de preşedintele Hollande. (FRED DUFOUR / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.05.2012

Jean-Marc Ayrault este noul premier francez numit de preşedintele Hollande. El a devenit astfel al 19-lea premier al celei de-a V-a Republici Franceze. Săptămânalul L'Express îi face portretul scoţând în evidenţă cinci trăsături de caracter.

Jean-Marc Ayrault nu este un premier ca ceilalţi. Este profesor de germană şi nu are niciun fel de experienţă guvernamentală. A fost consilier general, primar al unei mici localităţi, apoi al oraşului Nantes din 1989, deputat din 1988, preşedinte al grupului Partidului Socialist (PS) din Adunarea Naţională din 1997. A reuşit să fie în fruntea grupului PS timp de 15 ani. Această longevitate surprinde, dar se explică prin plăcerea de a merge pe teren, prin marea sa capacitate de a-i asculta pe ceilalţi şi printr-o discreţie deosebită care-l pune la adăpost de orice polemică.

Linia sa politică este de centru-stânga. Jean-Marc Ayrault s-a abţinut întotdeauna să promoveze o apropiere între PS şi Mişcarea democrată (MoDem). A avut grijă mereu să-i trateze bine pe centrişti. El nu reprezintă niciun curent clar delimitat în cadrul PS, dar profilul său reformist poate fi apropiat de cel al lui François Hollande.

Cariera sa naţională începe cu adevărat în 1997, anul venirii la putere a lui Lionel Jospin. Cam în aceeaşi perioadă, François Hollande vine în fruntea PS. Hollande şi Ayrault s-au cunoscut în 1997, în timpul unui prânz, la Matignon, pe când premier era Lionel Jospin. Cei doi lucrează adesea împreună, au aceleaşi înclinaţii politice şi sunt amândoi aleşi locali. Totuşi, Ayrault păstrează distanţa. La alegerile primare ale PS, din iunie 2010, el participă totuşi la reuniunile fidelilor lui Hollande, precum Kader Arif, Stéphane Le Foll sau Faouzi Lamdaoui. Deci, îl leagă de Hollande o veche prietenie, dar prudentă.

În 2002, un fost aliat al lui Jean-Marc Ayrault, devenit apoi rival, spunea despre el: 'Forţa sa constă în faptul că nu face parte din nicio grupare de interese, ceea ce face să nu fie dator nimănui'. Decât să facă alianţe, deputatul-primar de Nantes preferă să-l observe pe fiecare în parte.

Este o fire timidă, dar care ştie să fie şi tranşant. 'Sufăr de timiditate. Sunt de felul meu o persoană retrasă şi destul de pudică', declara Jean-Marc Ayrault pentru L'Express în iunie 2004. Această timiditate ar putea fi considerată drept o lipsă de carismă, chiar drept o dificultate în luarea deciziilor. Totuşi, Ayrault primar, precum şi Ayrault preşedinte al grupului PS din Adunarea Naţională, ştie să fie şi tranşant. 'Se consultă mult, dar în final adresează singur întrebările necesare fiecăruia', spunea un deputat socialist acum câteva luni. Avantajul acestei firi discrete este că atunci când ridică vocea în public, lumea devine mai atentă.

El riscă totuşi să fie ţinta unor critici din partea opoziţiei din cauza unei condamnări de şase luni cu suspendare, în 1997, pentru favoritism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor