Hollande promite că coopereze cu Merkel pentru a rezolva criza din UE

Preşedintele Franţei, Francois Hollande. (PATRICK KOVARIK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.05.2012

Noul preşedinte francez Francois Hollande şi-a luat marţi, după discuţii cu Angela Merkel, angajamentul să coopereze cu Germania pentru a rezolva criza economică din UE.

Ambii lideri au declarat că vor să menţină Grecia în zona euro. Ei vor participa la un summit informal în 23 mai.

Hollande a spus că "totul trebuie pus pe masă de toată lumea", pentru a promova creşterea economică. El a evocat posibilitatea emiterii de eurobonduri, care ar acoperi datoriile tuturor ţărilor din zona euro şi ar fi susţinute de toate cele 17 guverne care au aderat la moneda unică.

Germania a respins întotdeauna idea eurobondurilor.

În cursul campaniei electorale, Hollande a declarat că vrea să renegocieze Pactul de guvernanţă fiscală al UE, care obligă statele semnatare să menţină bugete echilibrate. Pe de altă parte, Merkel a avertizat în repetate rânduri că termenii acordului nu pot fi schimbaţi.

"Ca preşedinte (al Franţei - n.r.), vreau să renegociez ceea ce a fost acceptat într-o anumită etapă, pentru a-i dat dimensiunea creşterii economice", a afirmat el marţi, într-o conferinţă de presă comună cu Merkel.

La rândul său, cancelarul german a declarat că Berlinul şi Parisul sunt dispuse să "studieze posibilitatea unor măsuri suplimentare pentru creştere economică în Grecia".

De asemenea, cei doi lideri au dat asigurări că vor ca Atena să rămână în euro. "Vrem să avem Grecia în euro şi ştim că majoritatea populaţiei elene este de acord cu noi", a spus Merkel.

Cele mai mari două economii din zona euro şi, implicit, cei mai importanţi contribuitori la fondurile de salvare, Germania şi Franţa sunt cei mai importanţi factori de decizie pentru a scoate Europa din criză.

Potrivit unor cifre oficiale date publicităţii marţi dimineaţă, economia franceză nu a crescut deloc în primul trimestru al anului 2012. Iar creşterea pentru ultimul trimestru din 2011 a fost revizuită în scădere, de la 0,1% la 0,2%.

Însă economia Germaniei a crescut peste nivelul aşteptărilor. În primele trei luni ale anului, creşterea economică a fost evaluată la 0,5%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor