Franţa are un nou preşedinte
alte articole
Francois Hollande a fost învestit marţi pentru un mandat de cinci ani ca preşedinte al Franţei, devenind primul lider socialist din ultimii 17 ani care ocupă Palatul Elysee.
Întreaga ceremonie s-a derulat sub semnul solemnităţii şi sobrietăţii.
Predecesorul său, Nicolas Sarkozy, a dat mâna cu Hollande în curtea Palatului Elysee, înainte de a-l invita la o discuţie privată, în cursul căreia i-a înmânat codurile nucleare ale ţării.
Noul lider a cerut ca ceremonia de învestire să fie cât mai modestă posibil şi a invitat numai 30 de oaspeţi personali, care să se alăture celor 350 de oficiali care iau parte în mod tradiţional la ceremonie. Nici copiii lui Hollande, nici cei ai partenerei sale de viaţă, jurnalista Valerie Trierweiler, nu au fost prezenţi.
După ce a fost învestit în funcţie, Hollande a declarat într-o alocuţiune că vrea să transmită un "mesaj de încredere" electoratului. "Suntem o ţară mare, care a ştiut întotdeauna, pe parcursul istoriei, să înfrunte provocările", a dat el asigurări. "De fiecare dată, poporul a prevalat, rămânând în acelaşi timp loial sie", a adăugat noul şef al statului.
"Mandatul meu este să aduc Franţa înapoi la justiţie, să deschid o nouă cale în Europa, să contribui la pacea mondială", şi-a propus el.
Hollande s-a declarat conştient de provocările cu care se confruntă Franţa, printre care criza datoriilor, creşterea economică slabă, competitivitatea redusă şi o Europă în criză. "Dar spun astăzi că nu există fatalism. Există o voinţă comună care ne uneşte. Vom mobiliza toate forţele şi atuurile Franţei", a subliniat noul lider de la Elysee.
Ceremonia a fost umată de o procesiune tradiţională de-a lungul Champs Elysees. Apoi, Hollande a depus o jerbă de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, de la Arcul de Triumf.
El serveşte în prezent primul prânz ca preşedinte cu foştii premieri socialişti Pierre Mauroy, Laurent Fabius, Michel Rocard, Edith Cresson şi Lionel Jospin.
După aceea el le va aduce un omagiu lui Jules Ferry, reformator al sistemului educaţiei din secolul al XIX-lea, şi lui Marie Curie, chimista care a obţinut premiul Nobel.
Potrivit BBC, socialistul în vârstă de 57 de ani a petrecut ultima săptămână pregătindu-se pentru preluarea preşedinţiei, iar acum munca sa începe cu adevărat.
Prima sa decizie va fi nominalizarea premierului. Potrivit experţilor, acesta va fi probabil Jean-Marc Ayrault, liderul fracţiunii socialiste din Parlament. Michel Sapin, un consilier economic al lui Hollande, ar urma să devină ministru de finanţe.
Marţi după-amiază, Hollande va merge în Germania, pentru a servi cina cu Merkel, care a dat asigurări că îl va primi "cu braţele deschise". Însă această apropiere va ascunde şi o oarecare stânjeneală, în condiţiile în care cancelarul german l-a susţinut pe Sarkozy în campania electorală, comentează BBC News.
Această vizită subliniază importanţa relaţiei Germania-Franţa în perioada agitată cu care se confruntă Europa şi intervine pe fondul unui vid de putere în Grecia, ţară ce riscă să fie exclusă din zona euro. În aceste condiţii, moneda unică europeană s-a depreciat puternic luni.
Hollande a criticat soluţia promovată de Germania la criza economică - măsurile de austeritate în defavoarea creşterii economice.
"Nu avem aceleaşi păreri asupra tuturor lucrurilor", a admis luni Hollande. "Ne vom învăţa reciproc, pentru a putea ajunge la soluţii bune de compromis", a adăugat el.
Cele mai mari două economii din zona euro şi, implicit, cei mai importanţi contribuitori la fondurile de salvare, Germania şi Franţa sunt cei mai importanţi factori de decizie pentru a scoate Europa din criză.
Potrivit unor cifre oficiale date publicităţii marţi dimineaţă, economia franceză nu a crescut deloc în primul trimestru al anului 2012. Iar creşterea pentru ultimul trimestru din 2011 a fost revizuită în scădere, de la 0,1% la 0,2%.
După deplasarea în Germania, Hollande va conduce joi prima sa reuniune de cabinet, urmată vineri de o vizită la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama.