BIOGRAFIE - Jean-Marc Ayrault, reformatorul prudent şi pragmatic cu un parcurs politic impecabil

Epoch Times România
15.05.2012

Numindu-l pe Jean-Marc Ayrault în funcţia de premier, Francois Hollande a ales un prieten loial, care cunoaşte bine parlamentarii, un om de încredere cu care este obişnuit să lucreze, scrie Le Monde.

Din aceleaşi motive, în timpul campaniei, Hollande l-a numit pe preşedintele grupului socialist din Adunarea Naţională consilierul său special, ceea ce anunţa într-o anumită măsură şi rolul pe care urma să îl joace Ayrault în noul guvern.

Un alt motiv pentru care noul preşedinte l-a ales pe Ayrault ar putea fi legăturile acestuia cu Germania, cruciale în condiţiile în care Hollande vrea să convingă Berlinul să renunţe parţial la măsurile de austeritate în Europa.

Francois Hollande, care se prezintă drept un preşedinte "al normalităţii", şi-a ales un premier "normal", fără scandaluri în trecut şi cunoscut pentru organizare. Pudic, modest, Ayrault nu s-a dat niciodată în spectacol. Atunci când simte nevoia să se relaxeze, el se retrage pe o insulă, unde ascultă muzică şi dansează tango, potrivit apropiaţilor săi.

Hollande şi Ayrault şi-au început traseul politic comun în 1997, când Lionel Jospin a devenit premierul Franţei. Acesta i-a încredinţat conducerea Partidului Socialist lui Francois Hollande, iar Ayrault a preluat conducerea deputaţilor socialişti.

Timp de cinci ani, Hollande şi Ayrault au fost în prima linie a coabitării. Ei au trăit împreună "coşmarul" din 2002, când Lionel Jospin a fost eliminat din primul tur de scrutin al prezidenţialelor. După haosul de la legislative, Ayrault, singurul deputat socialist reales din primul tur de scrutin, a păstrat preşedinţia grupului său din Adunarea Naţională.

Jean-Marc Ayrault, în vârstă de 62 de ani, nu a fost înfrânt niciodată într-un scrutin din 1976, când a obţinut primul său mandat - consilier general în cantonul Saint-Herblain - până în prezent. Astfel, acest profesor de germană auster are o carte de vizită politică impecabilă.

El s-a născut în 25 ianuarie 1950 la Maulévrier. Copilăria sa a fost marcată de o educaţie catolică şi de o disciplină riguroasă. În 1971 s-a căsătorit şi a intrat în politică, unde a avut o ascensiune fulminantă. În 1979 a devenit membru al comitetului director al Partidului Socialist.

Reformator prudent şi pragmatic, Ayrault este cunoscut pentru simţul său politic deosebit. El ştie să îşi judece adversarii, să măsoare corect raportul de forţe, dar stăpâneşte şi arta compromisului, fără a renunţa la direcţiile majore pe care le urmăreşte.

Criticii îi reproşează însă adesea lipsa de carismă şi faptul că nu este dispus să îşi asume riscuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor