Ciclurile de unde sonore ale stelelor sunt similare cu ale Soarelui
alte articole
Din dorinta de a descoperi vechile mistere ale soarelui, incluzand si impactul sau asupra Pamantului in al 11-lea sau ciclu, un grup international de cercetatori a studiat cu succes o stea indepartata.
Prin monitorizarea undelor sonore ale stelei, echipa a observat un ciclu magnetic asemanator cu ciclul solar al soarelui.
Rezultatele studiului, condus de cercetatorii de la Centrul National pentru Cercetare Atmosferica (NCAR) din orasul Boulder, statul Colorado, si colegii lor din Spania si Franta, au fost publicate in jurnalul Science.
Experimentul a fost finantat de catre Fundatia Nationala pentru Stiinta a Statelor Unite (NSF), sponsorul NCAR, de catre CEA (Comisia Franceza pentru Energie Atomica si Energii Alternative), si de catre Proiectul National Francez de Cercetare a Fizicii Stelare impreuna cu Proiectul National Spaniol de Cercetare.
“Acest studiu este foarte interesant si a fost realizabil datorita unei puternice cooperari la nivel international”, declara Steve Nelson, directorul programului NSF pentru NCAR.
Cercetatorii au studiat o stea cunoscuta sub numele de HD49933, localizata la 100 de ani-lumina departare de Pamant din constelatia Unicornului, la est de Orion.
Echipa a examinat fluctuatiile acustice ale stelei, folosind o tehnica numita “seismologie stelara”.
Ei au detectat prezenta “petelor stelare”, zone de o puternica activitate magnetica de suprafata, similare petelor solare.
Cu toate ca cercetatorii au mai observat acest gen de cicluri magnetice ale stelelor, aceasta a fost prima data cand au observat aceste cicluri folosind seismologie stelara.
“In esenta, steaua suna ca un clopotel”, spune cercetatorul Travis Metcalfe, NCAR, un colaborator al ziarului.
“In timp ce trece prin ciclul petelor stelare, tonalitatea si volumul sunetelor se schimba urmand o structura specifica, ajungand la tonuri mai inalte cu un volum mai mic, cu un volum la apogeul ciclului.”
Tehnica ar putea permite observarea activitatii sutelor de stele, care ar putea ajuta la evaluarea unor noi sisteme solare relativ la posibilitatea existentei vietii in sistemele lor.
A studia stelele in acest fel poate ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine modul in care activitatea ciclurilor magnetice poate diferi de la o stea la alta, la fel si procesele din spatele acestor cicluri.
Experimentul ar putea aduce lumina asupra proceselor de activitate magnetica ale soarelui, adancindu-ne intelegerile asupra influentei sale asupra climatului Pamantului.
La fel de bine ar putea conduce la mai bune anticipari ale ciclului solar, care rezulta din furtuni geomagnetice ce pot cauza interferenta majora asupra retelelor de comunicare.
“Am descoperit un ciclu de activitate magnetica intr-o stea, similara cu ceea ce vedem in cazul soarelui”, spune co-autorul si cercetatorul NCAR, Savita Mathur. “Aceasta tehnica de a asculta stelele ne va putea permite sa examinam sute de posibile stele”.
Pe langa NCAR, cercetatorii echipelor sunt din Centrul Francez pentru Studii Nucleare din Sarclay (CEA - Sarclay), Observatorul Paris/Meudon (OPM), Universitatea din Toulouse si Institutul Astrofizic Spaniol din Insulele Canare (IAC).