Nava NASA va fotografia intreg universul

(NASA / Newsmakers)
Epoch Times România
16.12.2009

Agentia spatiala americana NASA a lansat un nou telescop spatial care va permite oamenilor de stiinta sa studieze universul mai indeaproape ca niciodata. Oficialii NASA spun ca Wide-field Infrared Survey Explorer, cunoscut sub denumirea de WISE, ii va ajuta sa descopere, fotografieze si sa cerceteze mii de stele nedetectate anterior, galaxii si potentiali asteroizi amenintatori.

V-ati uitat vreodata spre cer, intrebandu-va ce este dincolo de el? Ei bine, Wide-field Infrared Survey Explorer de la NASA are misiunea de a afla. Folosind un telescop de 41 de centimetri si detectoare infrarosu, nava spatiala isi va petrece urmatoarele noua luni facand inventarul in cosmos.

Cercetatoarea Proiectului WISE, Amy Mainzer, explica cercetarile misiunii, care vor oferi ceea ce ea denumeste "o harta Google a Universului."

"Practic, ia imagini de peste tot, de pe tot cerul, si ne va oferi o harta pe care sa gasim cele mai interesante locuri de cercetat", spune Amy Mainzer. "De asta avem nevoie sa folosim eficient telescoapele mari. Si de asemenea, daca vrei sa gasesti cele mai rare si mai neobisnuite obiecte din univers, trebuie sa cauti peste tot pentru a le gasi."

Mainzer sustine ca imaginile panoramice pe care le va furniza WISE sunt precum o lentila cu raza mare de acoperire pentru oamenii de stiinta, care vor folosi apoi telescoape spatiale, precum Hubble si viitorul James Webb, pentru a se concentra asupra punctelor de interes.

Cercetatorii au deja o idee buna despre unele lucruri pe care le va gasi WISE, precum galaxii ultra-luminoase, mii de stele nevazute anterior si aproximativ 100.000 de asteroizi nedetectati.

In timp ce Mainzer sustine ca majoritatea acestor roci ce orbiteaza nu vor pune Terra in pericol, se asteapta sa gaseasca cel putin cateva sute de "obiecte aproape de Terra" sau asteroizi care ar putea, in viitor, sa ameninte civilizatia.

"Acum, acest lucru nu inseamna neaparat ca vor lovi Terra in orice moment, insa este posibil", spune aceasta. "Si, din cauza acestui fapt, am dori sa stim mai multe despre populatia de obiecte din apropierea Pamantului."

Cercetatorul principal WISE, Edward Wright, spune ca in timp ce oamenii de stiinta ar putea sa nu aiba nevoie sa cunoasca marimea si locatia obiectelor acum, adunarea unor astfel de informatii este necesara pentru a inainte in prevenirea unor dezastre viitoare.

"Pana acum, nu stim de niciun curs al vreunei coliziuni", a declarat Wright. "Daca suntem avertizati cu suficient timp inainte, atunci ar fi posibil sa lansam o misiune spatiala si sa deviem cursul asteroidului astfel incat sa nu loveasca pamantul, astfel incat vom avea nevoie de multe avertismente."

Asteroizii sunt doar unele dintre cele aproximativ un milion de obiecte nevazute despre care oamenii de stiinta spera sa fie descoperite de WISE. Insa Mainzer si Wright spun la unison ca adevarata speranta a cercetatorilor este sa gaseasca lucruri neasteptate.

Ultima data cand cerul a fost cartat in infrarosu a fost in 1983, de catre Satelitul Astronomic Infrarosu. Desi revolutionar pentru vremea sa, camera digitala cu care era dotat avea doar 62 de pixeli. In contrast, camera de pe WISE are 4 milioane de pixeli, permitand fotografierea universului in cele mai mici detalii.

Oficialii NASA spun ca tehnologia Infrarosu va permite lui WISE sa vada radiatiile emise de obiectele reci altfel invizibile, intunecate.

Wright spune ca WISE s-a aflat sub analiza vreme de 12 ani, costand aproximativ 320 milioane dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor