NASA face publica o noua imagine a doua galaxii in coliziune

NASA a publicat marti o noua imagine care ilustreaza coliziunea a doua galaxii, la o distanta de aproximativ 62 milioane de ani lumina de Pamant.
Imagine publicata de NASA, care infatiseaza galaxiile Antennae. In imagine apar date (spectrul razelor X) primite de la observatorul Chandra (reprezentate cu albastru), date primite de Hubble, in spectrul vizibil (auriu si maro), si de la Spitzer in infrarosu (rosu). (X-ray: NASA/CXC/SAO/J.DePasquale; IR: NASA/JPL-Caltech; Optical: NASA/STScI )
Reid Schram
10.08.2010

NASA a publicat marti o noua imagine care ilustreaza coliziunea a doua galaxii, la o distanta de aproximativ 62 milioane de ani lumina de Pamant.

Noua imagine este un fotomontaj al celor trei mari baze de observare care arata 3 imagini suprapuse ale Galaxiilor Antennae captate cu trei telescoape: telescopul spatial Hubble (auriu), telescopul spatial Spitzer (rosu), si telescopul cu raze X Chandra (albastru).

Aceasta coliziune cosmica spectaculoasa a inceput acum peste 100 de milioane de ani. Pe vremea aceea, milioane de stele au fost formate. Cateva dintre stelele mari care au fost create ca rezultat al coliziunii si-au incheiat deja ciclul de existenta si au explodat formand supernova, sau au fost absorbite in gauri negre.

Telescopul cu raze X Chandra arata nori de gaze care prezinta unele ramasite de supernova, conform declaratiilor NASA. Aceste explozii marete sunt bogate in elemente noi formate care contribuie la evolutia galactica, iar multe dintre acele elemente vor continua sa formeze planete.

Punctele cele mici si extrem de stralucitoare din imagine se crede ca sunt particule de materie supraincalzita din cauza caderii in gauri negre. Obiectivul dotat cu infrarosu al telescopului Spitzer arata nori uriasi de praf care sunt incalziti de stelele nou-nascute. Cele mai stralucitoare zone sunt in centru, acolo unde cele doua galaxii s-au intrepatruns cel mai mult.

Hubble ne arata si stele mai vechi, ele apar de culoarea rosie in aceasta imagine, in timp ce zonele albe si galbene sunt "fabrici de stele" care au existat in galaxii inainte ca ele sa-si inceapa dansul cosmic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor