Marele Telescop din Canare, cel mai puternic din lume, a fost inaugurat în mod oficial

(NASA / ESA via Getty Images)
Epoch Times România
25.07.2009

Marele Telescop din Canare (GTC), prezentat drept cel mai mare telescop optic cu raze infraroşii din lume, a fost inaugurat oficial vineri, pe insula La Palma din arhipelagul spaniol Canare, având ca obiectiv descifrarea formării universului cu ajutorul puternicei sale oglinzi ce echivalează cu patru milioane de pupile - potrivit EFE şi AFP.

Este "un eveniment ştiinţific de prim ordin, o clară demonstraţie a capacităţii tehnologice şi ştiinţifice a Spaniei", a spus regele Juan Carlos în discursul inaugural.

Aceasta este "cea mai mare infrastructură ştiinţifică construită vreodată în Spania", care a devenit "a noua putere ştiinţifică mondială şi a opta în astronomie", a afirmat la rândul său ministrul spaniol al ştiinţei şi inovării, Cristina Garmendia.

GTC este cel mai mare instrument de acest tip din lume, cu o "acuitate vizuală" insolită, ce echivalează cu patru milioane de pupile umane, potrivit promotorului proiectului, Institutul de Astrofizică din Canare (IAC).

El depăşeşte ca mărime telescopul american Keck, instalat în Hawaii, cele patru telescoape europene instalate în Chile (sistemul VLT) şi telescoapele Gemini chiliene şi hawaiene.

Acest telescop ultramodern, amplasat la observatorul Roque de los Muchachos, la 2400 metri altitudine, dispune de o oglindă circulară cu diametrul de 10,4 metri, care îi va permite să observe galaxii îndepărtate sau să caute planete necunoscute din Univers.

Obiectivul său este de a "descoperi" lucruri noi şi de a "produce imagini comparabile celor ale telescoapelor spaţiale (precum Hubble), dar de mai bună calitate, pentru că GTC este mai mare", potrivit directorului său, Pedro Alvarez.

Prin el se încearcă găsirea unor planete în afara sistemului nostru solar, explorarea galaxiilor, studierea găurilor negre, a supernovelor, a naşterii stelelor, căutarea de planete pe care ar putea exista viaţă etc..

GTC a intrat în funcţiune parţial, în martie, cu 15 astronomi. El a început să observe fenomene vizibile cu ochiul liber, precum supernovele, cu unul dintre instrumentele sale optice, Osiris. La sfârşitul anului va fi pus în funcţiune Canaricam, instrument de avangardă cu raze infraroşii care va permite observarea obiectelor "reci" din spaţiu, care nu pot fi văzute cu ochiul liber, precum stelele în formare şi cele mai îndepărtate galaxii.

La realizarea acestei mari infrastructuri ştiinţifice au participat instituţii mexicane ca Universitatea Autonomă din Mexic şi Institutul Naţional de Astrofizică, Optică şi Electronică, precum şi Universitatea din Florida (SUA). GTC a costat 104 milioane de euro, fiind subvenţionat în proporţie de 90% de Spania, din fonduri europene, iar restul de 10% cu sprijinul Mexicului şi al SUA.

Insula La Palma aspiră să găzduiască şi viitorul telescop european gigantic E-ELT, cu o oglindă cu diametrul de 42 de metri. În arhipelagul Canare se află şi alte instalaţii astronomice, dedicate mai ales observării soarelui, pe insula Tenerife.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor