Telescopul Herschel a descoperit o gaura in spatiu
O gaura in spatiu a fost descoperita de telescopul spatial Herschel cu capacitate de observare in infrarosu, oferind savantilor noi informatii despre modul in care sunt formate stelele.
“Nimeni nu a mai vazut vreodata o gaura precum aceasta”, a afirmat Tom Megeath de la Universitatea Toldeo, SUA, intr-o declaratie. “Este la fel de surprinzator ca si cum stii ca ai viermi care isi sapa tunele sub gazonul tau, dar sa descoperi intr-o dimineata ca si-au creat un put imens.”
Savantii au crezut initial ca gaura a fost creata de fapt de gaze si praf.
Stelele sunt nascute din mari cantitati de gaz si praf, iar catre sfarsitul formarii sale, steaua da la o parte cumva gazul si praful, au considerat savantii. Totusi, noua descoperire facuta de telescopul Herschel, care a fost trimis in spatiu de Agentia Spatiala Europeana (ASE), a determinat savantii sa reanalizeze acea presupunere.
Telescopul cu infrarosu a examinat un nor de gaz cunoscut ca si NGC 1999. Langa nor, exista un petec negru despre care s-a crezut ca sunt doar nori negri densi de gaz care nu permit luminii sa treaca si astfel, nu era vizibil cu alte telescoape.
“Ochiul cu infrarosu” al telescopului Herschel a fost proiectat pentru a surprinde acest tip de nori densi de gaz. Daca ar fi fost un amestec dens de gaze si praf, “fie norul ar fi fost imens de dens sau ceva ar fi fost gresit”, a declarat ASE.
Dorind sa afle despre ce este vorba, ASE a folosit telescoape fixate la sol pentru a privi la pata de gaze. Ei au concluzionat ca gaura a fost de fapt creata de ceva.
Savantii considera ca cea mai probabila cauza a gaurii este reprezentata de jeturile inguste de gaze emise de unele dintre tinerele stele din apropierea norului care formeaza NGC 1999. O stea mai mare si mai matura ar fi putut ajuta la crearea gaurii, a declarat ASE.
Telescopul Herschel lansat in luna mai 2009 este de cateva ori mai mare decat telescopul Hubble, iar datorita puterii si complexitatii sale, telescopul Herschel a facut cateva descoperiri uimitoare.
In urma cu cateva zile, primele descoperiri facute de acesta au fost facute publice, incluzand o tanara stea masiva in interiorul stelei “mama” — formand nebuloasa RCW 120. Printre altele, Herschel a descoperit un nou stadiu al apei, ce se gaseste doar in spatiul din apropierea stelelor in curs de formare.