Minge de foc langa Jupiter, vizibila de catre astronomii amatori

O noua minge de foc a fost reperata si inregistratea pe Jupiter de catre astronomi amatori japonezi care au urmarit cerul pe 20 august.
Madeline Liu
25.08.2010

O noua minge de foc a fost reperata si inregistratea pe Jupiter de catre astronomi amatori japonezi care au urmarit cerul pe 20 august.

Meteorul luminos a fost reperat de trei ori in 13 luni, iar distanta dintre astronomii care au reperat fenomenul, de 800 de km, exclude posibilitatea ca evenimentul sa fie cauzat de vreun fulger provenind din atmosfera Pamantului", a declarat Tony Phillips pe Spaceweather.com.

Mingea de foc a fost reperata exact la un an dupa ce un asteroid s-a prabusit pe planeta, pe 19 iulie 2009.

La data de 3 iunie 2010, doi alti astronomi amatori au reperat o minge de foc, unul in Australia si celalalt in Filipine. Cu toate acestea, in apropierea zonei respective nu au putut fi observati nici nori vizibili si nici ramasite, nici chiar atunci cand pentru observare a fost utilizat telescopul spatial Hubble.

Mingea de foc din 3 iunie a fost pana la urma considerata un meteorit. Conform estimarilor astronomilor, atunci cand cometa Shoemaker-Levy 9 a explodat in 1994, coliziunile de acest gen ar putea sa apara pe Jupiter la fiecare 50 - 250 de ani.

Acum insa astronomii reconsidera estimarile privind frecventele acestor coliziuni pe Jupiter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor