CIA luaţi de papagali. Spionii americani dau unui rus dubios 100 de mii pentru informaţii false împotriva lui Trump

Dacă până acum scandalurile scoteau la iveală doar corupţia halucinantă a establishmentului american, se pare că, mai nou, Istoria începe să scoată la lumină prostia incredibilă a serviciilor americane.
Birourile CIA din Langley, Va. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Ivan Pentchoukov
11.02.2018

Washingtonul este scăldat în scandaluri privitoare la maşinaţiunile serviciilor şi establishmentului politic împotriva lui Trump.

Noua bombă la Washington este despre cum super-specializaţii spioni americani au livrat anul trecut o valiză cu 100.000 de dolari în numerar unui agent rus, în schimbul unor informaţii compromiţătoare despre preşedintele Donald Trump, conform unui articol al New York Times de vineri, 9 februarie.

New York Times, implicat masiv în campania anti-Trump de după alegerile din noiembrie 2017, întoarce acum foaia, citând oficiali americani şi europeni din comunitatea serviciilor.

În septembrie, rusul a primit banii contribuabililor americani într-o cameră de hotel din Berlin ca primă tranşă pentru suma de 1 milion USD stabilită drept onorariu. În schimbul acesteia, rusul se oferea să aducă informaţii compromiţătoare la adresa candidatului Donald Trump, precum şi (!?) o colecţie de programe pentru spionaj cibernetic furate de la NSA şi CIA în 2016.

Motivul pentru care CIA, agenţie specializată în spionajul extern s-ar implica în măgării împotriva unui (viitor) preşedinte american este destul de evident. În timpul mandatelor lui Obama, SUA a devenit o republică bananieră, pe fondul legilor anti-terorism şi a programelor masive de spionaj introduse pe vremea lui George Bush.

CIA în special a ajuns băgată până-n gât în lupta politică la vârf în Washington după ce John Brennan, fostul său director, apropiat al lui Barack Obama şi cunoscut pentru convingerile sale comuniste, s-a implicat cu tot cu agenţia pe care o conducea de partea democrată în timpul alegerilor.

Mai nebulos este scopul pentru care CIA ar dori să cumpere înapoi instrumente de spionaj cibernetic furate de ruşi. În general, odată ce programele folosite pentru spionaj cibernetic ajung să fie cunoscute de adversari, devin nefolositoare.

Trump a dat pe Twitter povestea publicată de New York Times sâmbătă dimineaţă.

"Conform @nytimes, un rus a vândut secrete fabricate despre "Trump" către SUA. Preţul pe care l-a cerut a fost de 1 milion", a scris preşedintele. "Sper ca publicul să vadă acum şi să înţeleagă ce se întâmplă aici. Totul începe acum să iasă la lumină - DRAIN THE SWAMP!".

Trump a revenit cu un tweet citându-l pe preşedintele organizaţiei Judicial Watch, care fusese la Fox News, explicând cum Trump a fost victimă a operaţiunii de spionaj organizată de administraţia Obama împotriva tuturor regulilor democraţiei.

CIA a refuzat cererea New York Times de a comenta, iar NSA a replicat că "toţi angajaţii [săi] au o obligaţie pe toată durata vieţii de a proteja informaţiile secrete".

CIA a lucrat printr-un om de afaceri american pentru a putea nega totul în cazul în care povestea ar fi ajuns în presă, conform New York Times.

În acelaşi timp, NSA a mers până într-acolo încât a trimis mesaje codate către ruşi, folosind contul său oficial Twitter.

Oficiali anonimi au spus că ruşii i-au arătat omului de afaceri american un clip de 15 secunde care arăta un bărbat neidentificat într-o cameră, vorbind cu două femei.

Vizionarea clipului a avut loc la Ambasada Rusiei la Berlin.

Aparent, clipul a fost suficient pentru ofiţerii CIA.

Rusul contactat de CIA era cunoscut pentru implicările sale în spălarea de bani şi avea o firmă-vitrină, falimentară, care fabrica standuri de vândut cârnaţi pe stradă în Marea Britanie.

Cu toate acestea, sursele New York Times susţin că CIA a plătit rusului în primul rând pentru a obţine programele furate de la NSA şi CIA furate, deşi explicaţia nu are nicio noimă.

După ce a devenit evident că rusul nu putea livra materialele, CIA a tăiat relaţia, pentru a nu fi prinşi în această activitate, oricum ilegală.

După cum era de aşteptat, purtătorul de cuvânt al CIA, Dean Boyd, a negat povestea sâmbătă. "Povestea fictivă că CIA a fost scos din 100.000 USD este evident falsă", a declarat Boyd pentru Reuters.

Raportul despre pretinsa înţelegere a CIA cu ruşii este cel mai recent scandal care loveşte serviciile americane, parte a unui potop de scandaluri privind abuzul de putere şi supravegherea lui Donald Trump de către administraţia Obama şi serviciile americane.

Un memoriu exploziv declasificat de Trump cu mai bine de o săptămână în urmă arată că oficialii de rang înalt ai FBI şi ai Departamentului de Justiţie au folosit un dosar anti-Trump motivat politic şi conţinând informaţii false ca motiv pentru o cerere făcută unui tribunal specializat în emiterea de mandate de ascultare (tribunal FISA) - pentru a obţine un mandat de supraveghere a unui asociat al lui Trump - pe nume Carter Page.

Dosarul fusese plătit de Hillary Clinton şi de Comitetul Naţional Democrat în timpul cursei prezidenţiale, şi conţinea informaţii salse - iar aparent acest lucru era cunoscut de FBI dar nu a fost comunicat tribunalului FISA.

Fusion GPS, compania care trebuia să livreze datele, a luat bani şi din partea Rusiei, în timp ce documentul a fost compilat de un ex-spion britanic, care primea majoritatea informaţiilor sale din surse afiliate Kremlinului.

Mandatul de spionaj rezultat în urma întregii falsificări a dat FBI-ului dreptul de a-l supraveghea Trump şi întreaga sa campanie, bazat pe regula de trei contacte a NSA.

Această regulă permite supravegherea comunicaţiilor fiecărei persoane care a contactat ţinta dosarului şi, în plus, comunicările tuturor celor care au contactat persoane care au contactat ţinta - mergând înapoi cinci ani.

Către sfârşitul campaniei prezidenţiale americane şi pe parcursul anului 2017 a devenit evident pentru majoritatea observatorilor oneşti că în SUA are loc o luptă surdă între o parte din servicii, democraţi şi republicani şi presa mainstream pe de o parte - şi Donald Trump, şi o parte a serviciilor americane pe de altă parte.

În ultimele două luni pare că acest război începe să fie câştigat de Donald Trump şi suporterii săi naţionalişti din rândul serviciilor şi Armatei americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor