Scandalul Uranium One: Informator FBI dezvăluie că Moscova a investit milioane de dolari pentru a influenţa clanul Clinton

Bill şi Hillary Clinton.
Bill şi Hillary Clinton. (Justin Sullivan/Getty Images)

Un informator FBI a susţinut, într-o declaraţie scrisă către trei comisii congresionale, că Moscova a trimis milioane de dolari în SUA cu aşteptarea că banii vor fi folosiţi în eforturile caritabile ale fostului lider american Bill Clinton, în condiţiile în care secretarul de stat de la acea vreme, Hillary Clinton, a promovat o “resetare” a relaţiilor ruso-americane, conform unui articol publicat de ziarul The Hill.

Informatorul, Douglas Campbell, a susţinut în declaraţia sa, care a fost obţinută de ziarul The Hill, că directori din sectorul nuclear rusesc i-au precizat că Moscova a angajat firma americană de lobby APCO Worldwide cu scopul de a influenţa administraţia preşedintelui Barack Obama şi de a o influenţa pe Hillary Clinton.

Campbell a mărturisit, conform The Hill, că oficiali ruşi în sectorul nuclear „mi-au spus de mai multe ori că se aşteptau ca APCO să folosească o parte din taxa anuală de lobbying de 3 milioane de dolari pe care o primea din partea ruşilor pentru a sprijini Clinton Global Initiative”.

„Contractul prevedea patru plăţi de 750.000 de dolari pe durata a 12 luni. Se aştepta de la APCO să ofere asistenţă gratuită către Clinton Global Initiative ca parte a eforturilor sale de a crea un mediu favorabil care să dea asigurări că administraţia Obama ia decizii pozitive în toate privinţele, de la Uranium One până la acordul de cooperare nucleară civilă dintre SUA şi Rusia”.

Campbell a mai precizat în mărturia sa că oficiali ai administraţiei Obama au luat decizii care au favorizat industria nucleară rusă, care urmărea să construiască un monopol pe piaţa globală a uraniului cu scopul de a-l ajuta pe Vladimir Putin să obţină un avantaj geopolitic în faţa SUA.

Informatorul a scris că directori ai sectorului nuclear rus „s-au lăudat” în timpul unor întâlniri „alimentate” cu vodkă, care au fost monitorizate de FBI, cu privire la „cât de slab era guvernul american pentru că a renunţat la uraniul său şi [au afirmat] că sunt încrezători că Rusia va obţine avantajul strategic pe care îl urmăreşte pe piaţa americană de uraniu”.

Campbell a mai declarat că i-a întrebat pe agenţii FBI, prezenţi la întâlnirile menţionate mai sus, de ce nu este SUA mai agresivă. „Răspunsul pe care l-am primit a fost acela că spectrul politic este oarecum implicat.”

Investigatorii republicani sunt interesaţi de legătura dintre experienţa lui Campbell şi faptul că administraţia Obama a aprobat acordul pentru Uranium One, prin care gigantul rus Rosatom a obţinut controlul asupra a aproximativ 20% din uraniul american.

Acel acord a fost aprobat unanim în 2010 de către Comisia pentru Investiţii Străine în Statele Unite (CFIUS), care este alcătuită din mai multe agenţii, inclusiv Departamentele de Stat, al Apărării şi Justiţiei. Scopul CFIUS este acela de a bloca acorduri care ar putea ameninţa securitatea naţională a SUA.

Clinton era secretar de stat la vremea adoptării acordului, deşi asociaţii acesteia susţin că ea nu a avut nimic de a face cu decizia.

Între timp, Campbell a ajutat FBI să strângă dovezi, începând cu 2009, cu privire la faptul că industria energetică rusă a fost implicată într-o schemă de mituire şi escrocherie pe teritoriul SUA, a susţinut ziarul The Hill în toamna anului trecut. Schema a compromis fima americană de transport cu camioane, care avea delicata responsabilitate de a transporta uraniu pe teritoriul Americii.

Informatorul a menţionat că a furnizat FBI-ului aceste dovezi cu câteva luni înainte ca administraţia Obama să fi aprobat o serie de decizii favorabile care au îmbogăţit Rosatom, una dintre ele vizând Uranium One.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe